DISTRIBUIȚI
Stockholm Center for Freedom

O deputată a principalului partid prokurd din Turcia a fost condamnată vineri la zece ani de închisoare pentru acuzaţii în legătură cu „terorismul”, informează AFP, potrivit agerpres.

Potrivit verdictului, deputata Remziye Tosun a fost declarată vinovată de apartenenţă la „un grup terorist armat”, ceea ce desemnează în terminologia oficială turcă Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), vârful de lance al gherilei kurde din 1984.


Citește și : Putin ‘nu-şi ia mâna’ de pe Belarus. Lukaşenko este aşteptat luni la Moscova!

Parlamentara va rămâne în libertate în aşteptarea examinării apelului pe care l-a înaintat.

Remziye Tosun este deputată a Partidului Democratic al Popoarelor (HDP) pentru Diyarbakir, cel mai mare oraş majoritar kurd din sud-estul Turciei.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan acuză regulat HDP că este o „vitrină politică” a PKK, clasificat drept organizaţie teroristă de către Ankara şi aliaţii săi occidentali.

HDP, mai mulţi responsabili ai căruia au fost arestaţi în ultimii trei ani, respinge aceste acuzaţii şi se declară victima represiunilor din cauza opoziţiei sale ferme faţă de preşedintele turc.

Citește și : POTOP în Tunisia! Şase oameni, dintre care trei copii, au murit în inundaţii

Selahattin Demirtas, fostul lider emblematic al HDP se află în detenţie din noiembrie 2016, pentru acuzaţii în legătură cu „terorismul”.

Mai mulţi primari pro-kurzi din sud-estul Turciei au fost destituiţi şi arestaţi în ultimele luni pentru presupusele lor legături cu PKK.