DISTRIBUIȚI
suedia.se

Justiţia suedeză a acceptat marţi să instruiască un proces împotriva statului suedez, cu privire la lipsa de acţiune în lupta împotriva modificărilor climatice, în urma unei plângeri depuse de către activista Greta Thunberg şi sute de alţi tineri suedezi, relatează AFP , scrie news.ro.

Este pentru prima oară când o asemenea acuzaţie este judecată în această ţară nordică, care va conduce fie la audieri publice fie la o procedură în formă scrisă, anunţă un tribiunal de la Nacka, la periferia Stockholmului.


Citește și : BoJo recunoaşte că a indus în eroare Parlamentul britanic, dar precizează că a fost ‘cu bună credinţă’

Asociaţia Aurora, care a depus plângerea, cere ca statul ”să-şi facă partea care-i revine în lupta mondială” în vederea limitării încălzirii globale la 1,5°C faţă de nivelul din perioada preindustrială.

Statul suedez este necesar să-şi examineze posibilităţile maxime de reducere a emisiilor, potrivit capacităţilor ”tehnologice şi economice” ale Suediei, cere asociaţia în plângerea pe care a depus-o.

Tribunalul de la Nacka a anunţat că dă statului termen trei luni să răspundă acuzaţiilor.

Greta Thunberg, una dintre primele semnatare ale acestei plângeri, atacă cu regularitate atât politicieni, cât şi guverne, din cauza presupusei lor inacţiuni în lupta împotriva modificărilor climatice.

Ea declara luni AFP că lipsa acţiunii guvernelor este o ”trădare fără precedent” în lupta împotriva încălzirii globale.

Plângeri depuse cu scopul de a obliga statele să acţioneze împotriva modificărilor cliamtice s-au multiplicat în Europa în ultimii ani, la iniţiativa unor asociaţii şi cetăţeni.

Statul francez a fost găsit vinovat, anul trecut, de lipsă de acţiune în lupta împotriva modificărilor climatice, în urma unei plângeri depuse de două milioane de francezi.

Citește și : Premierul Japoniei a vizitat oraşul-martir Bucea din Ucraina

În 2019, Curtea Supremă a Olandei a dispus, într-o hotărâre istorică, ca Guvernul să-şi reducă emisiile de gaze cu efect de seră cu cel puţin 25% până în 2020, în urma unei plângeri depuse de către o organizaţie ecologistă.