DISTRIBUIȚI
East Lothian Courier

Justiţia sud-africană a interzis miercuri afişarea în public a drapelului din epoca apartheidului, considerând că este o „instigare la ură” împotriva comunităţii de culoare, potrivit agerpres.

Judecătorul Phineas Mojapelo de la Înalta Curte din Johannesburg a calificat drept „rasistă şi discriminatorie” arborarea acestui steag, lăsând totodată deschisă posibilitatea de a o face din motive artistice sau educaţionale.


Citește și : Clasa politică italiană FIERBE în încercarea de a forma un nou guvern

Cei care au fluturat acest steag în public „vor să le amintească negrilor de opresiune, umilire, dezumanizare, de care s-au eliberat şi nu vor să le retrăiască”, a explicat judecătorul, citat de France Presse.

„Ei vor să şocheze, să rănească şi să incite la ură împotriva negrilor”, a adăugat el în hotărârea sa, răspunzând unei solicitări a Fundaţiei Nelson Mandela, care a sesizat justiţia după o manifestaţie în octombrie 2017 a fermierilor albi denunţând uciderea unora dintre membrii lor, în timpul căreia a fost arborat acest steag.

Din 1928 până în 1994, Africa de Sud a avut ca emblemă naţională cele trei culori orizontale portocaliu, alb şi albastru, cu bandă centrală steagurile britanic, al fostei republici Transvaal şi al fostului stat liber Orange.

Acest steag, care iniţial simboliza unirea comunităţilor albe afrikaner şi anglofone, a sfârşit prin a fi asociat cu regimul de apartheid de segregare rasială instituit din 1948.

Citește și : China va sancționa toate companiile americane care sunt angrenate în vânzarea avioanelor F-16 în Taiwan

El a fost înlocuit în 1994, data primelor alegeri naţionale non-rasiale, cu drapelul aşa-numit curcubeu.

Tensiunile rasiale rămân ridicate în Africa de Sud, principala putere industrială a continentului, unde inegalitatea a crescut din 1994.

Afectată de o puternică criminalitate – în 2018 peste 20.000 de persoane au fost victime ale omorurilor – ţara este de asemenea lovită de şomajul ce ajunge la 27% din populaţia activă, în timp ce corupţia a devenit endemică la vârful statului şi în companiile publice.