DISTRIBUIȚI
losreplicantes.com

Audienţa Naţională a emis vineri mandate europene de arestare pe numele preşedintelui catalan destituit de Madrid Carles Puigdemont şi altor patru lideri care au fugit împreună cu el în Belgia luni, transmite BBC News.

Aceeaşi instanţă a emis mandate similare şi pentru patru foşti miniştri din guvernul regional catalan. Toţi cei cinci se află în Belgia. Foştii lor colegi de cabinet, cu excepţia unuia singur eliberat pe o cauţiune de 50.000 de euro, au fost deja arestaţi preventiv în Spania.


Judecătoarea Carmen Lamela a decis arestarea lui Puigdemont şi a celor patru foşti miniştri după ce aceştia nu au dat curs citaţiei de a se prezenta joi în faţa instanţei din Madrid, pentru a răspunde acuzaţiilor legate de proclamarea independenţei Cataloniei.

Înaintea emiterii mandatelor de arestare, Comisia Europeană a apreciat că procesul separatiştilor catalani este exclusiv o problemă a justiţiei. O purtătoare de cuvânt a Comisiei, citată de AFP, a declarat că „acesta este un dosar destinat în întregime autorităţilor judiciare, a căror independenţă o respectăm pe deplin”. Annika Breidthardt a dat acelaşi răspuns şi cu alte ocazii când a fost întrebată care este poziţia Comisiei Europene faţă de procedurile judiciare începute de autorităţile spaniole după referendumul privind independenţa faţă de Spania, organizat pe 1 octombrie de guvernul provinciei Catalonia.

Celelalte mandate europene de arestare au fost emise, de către judecătoarea madrilenă Carmen Lamela, care instrumentează acest dosar penal la Adunarea Naţională, pe numele foştilor miniştri Meritxell Serret (Agricultură), Antoni Comín (Sănătate), Lluís Puig (Cultură) şi Clara Ponsatí (Educaţie).

În acest timp la Barcelona adepții independenței au inundat străzile.