DISTRIBUIȚI
Wall Street Journal

Justiţia spaniolă a dat undă verde definitivă pentru extrădarea în SUA a fostului şef al serviciilor de informaţii venezuelene din timpul regimului Chavez, Hugo Armando Carvajal, arestat la începutul lui septembrie la Madrid, după doi ani de căutari, informează AFP, potrivit agerpres

Într-un comunicat, Curtea Penală şi Administrativă Naţională a Spaniei a informat că a respins un ultim recurs depus de fostul militar, care se opunea extrădării sale în SUA, care vor să-l judece pentru trafic de droguri.


Citește și : Turcia riscă sancţiuni europene drastice în cazul lui Osman Kavala

Prin această decizie, „nu mai rămâne niciun obstacol, nicio procedură susceptibilă să blocheze predarea” lui Hugo Carvajal autorităţilor americane, a explicat un purtător de cuvânt al Curţii Penale, fără a preciza când exact ar putea avea loc această extrădare.

Această undă verde definitivă intervine după suspendarea procedurii în octombrie, din cauza unui viciu de formă care i-a permis apărării lui Hugo Carvajal să înainteze recurs.

Supranumit El Pollo (Puiul), venezueleanul a fost arestat prima dată în aprilie 2019 de poliţia spaniolă. Însă, justiţia a refuzat la acea dată extrădarea lui şi l-a eliberat, pe motiv că cererea SUA era „motivată politic”.

După un recurs la Parchet, Curtea Penală şi Administrativă Naţională a revenit în final asupra deciziei sale în noiembrie 2019, aprobând extrădarea fostului şef al serviciilor de informaţii. Însă între timp acesta din urmă a fugit.

Hugo Carvajal a fost arestat în cele din urmă pe 9 septembrie, la Madrid, după doi ani de urmărire. Potrivit poliţiei, el purta mustaţă falsă şi perucă şi suferise mai multe operaţii estetice pentru a-şi modifica înfăţişarea.

Citește și : Preşedintele Botswanei spune că diplomaţii străini au venit infectaţi cu Omicron din Europa

Inculpat pentru trafic de droguri în 2011 de către un procuror din New York, El Pollo este acuzat că a fost implicat în importarea de cocaină în SUA. El riscă o pedeapsă care poate merge de la zeci ani de închisoare la închisoarea pe viaţă.

Fostul general a fost destituit din armata venezueleană la decizia şefului statului Nicolas Maduro, pentru că l-a recunoscut la începutul lui 2019 pe opozantul şi preşedintele autoproclamat Juan Guaido. El a fugit din Venezuela pe mare, până în Republica Dominicană, înainte de a ajunge în Spania.