DISTRIBUIȚI
cas.sk

Curtea Supremă a Slovaciei a anulat marţi achitarea controversatului om de afaceri slovac Marian Kocner acuzat de organizarea în 2018 a asasinării jurnalistului de investigaţii Jan Kuciak şi a logodnicei lui, Martina Kusnirova, şi a ordonat un nou proces, în urma apelului făcut de procurori, relatează Reuters, potrivit agerpres.  

O instanţă inferioară l-a achitat în septembrie anul trecut pe Marian Kocner, din lipsă de probe, într-un dosar care a zguduit Slovacia şi a condus la organizarea de proteste în masă împotriva corupţiei din guvern.


Citește și : Serbia şi Kosovo reiau negocierile sub egida UE

În şedinţa publică de marţi, judecătorul Peter Paluda a declarat că tribunalul inferior nu a luat în considerare toate dovezile disponibile într-un mod complex.

Jurnalistul de investigaţii Jan Kuciak şi logodnica sa, Martina Kusnirova, au fost împuşcaţi mortal pe 21 februarie 2018 la domiciliul lor din satul Velka Maca, într-o execuţie de tip mafiot, după ce jurnalistul scrisese mai multe articole despre corupţia la nivel înalt şi relaţiile puternicului om de afaceri Marian Kocner cu politicieni slovaci.

Omul de afaceri Marian Kocner a fost în cele din urmă pus sub acuzare pentru orchestrarea şi plata asasinării lui Jan Kuciak. În septembrie anul trecut, un complice a fost condamnat, dar Kocner şi un alt suspect au fost achitaţi, din lipsă de probe.

Alături de Kocner, Curtea Supremă a Slovaciei a anulat şi achitarea complicei sale Alena Zsuzsova.

Citește și : După NATO, Biden se întoarce cu faţa spre UE pentru a consolida legăturile transatlantice

Într-un proces separat, la începutul lunii decembrie a anului trecut Curtea Supremă a Slovaciei l-a condamnat la 25 de ani de închisoare pe fostul militar Miroslav Marcek, autorul asasinatului. Marcek recunoscuse în ianuarie 2020 că i-a ucis pe Jan Kuciak şi pe Martina Kusnirova în februarie 2018, împuşcându-i în cap şi în piept.

Un alt complice, care le-a furnizat procurorilor informaţii importante, a primit o pedeapsă de 15 ani de închisoare.