DISTRIBUIȚI
euronews

Justiţia peruană a prelungit vineri pentru 36 de luni arestul provizoriu al fostului preşedinte al ţării Pablo Kuczynski, inculpat de spălare de bani în uriaşul scandal de corupţie Odebrecht, relatează AFP, potrivit Agerpres.

Pablo Kuczynski, 80 de ani, a fost plasat la 10 aprilie în detenţie pentru o perioadă iniţială de zece zile de către un tribunal din Lima. Până în prezent însă nu a fost încarcerat, deoarece se află într-o clinică din capitală după o operaţie pe cord.


Citește și : Roma şi Parisul vor lucra la ‘iniţiative’ privind Libia: ‘Criza poate deveni periculoasă’

Parchetul ceruse detenţia fostului preşedinte apreciind că nu suferă de nicio boală gravă care să justifice un simplu arest la domiciliu şi subliniind riscul de distrugere a unor probe dacă rămâne liber. Avocaţii lui Kuczynski şi-au anunţat intenţia de a face apel.

Pablo Kuczynski, pe care peruanii îl numesc PKK, a devenit în martie 2018 primul preşedinte în exerciţiu care a demisionat din cauza legăturilor cu Odebrecht. Grupul brazilian a afirmat că a plătit aproape cinci milioane de dolari unor firme de consultanţă având legături directe cu şeful statului, fost ministru la acea dată (între 2004 şi 2013).

Justiţia peruană îi anchetează, de asemenea, pe foştii preşedinţi Alejandro Toledo (2001-2006) şi Ollanta Humala (2011-2016), precum şi pe lidera opoziţiei, Keiko Fujimori, plasată în arest provizoriu la 31 octombrie.

Un alt preşedinte pus sub acuzare în dosarul Odebrecht, Alan Garcia (1985-1990 şi 2006-2011), s-a sinucis cu un glonţ în cap, la 17 aprilie, în momentul în care poliţia venise să îl aresteze la domiciliu.

Citește și : ‘Numărul doi’ din administraţia Obama se va lansa în cursa pentru Casa Albă săptămâna viitoare

Gigantul brazilian din domeniul construcţiilor Odebrecht a împărţit în peste un deceniu un total de 788 de milioane de dolari în mai multe ţări din întreaga regiune pentru a obţine contracte, potrivit Departamentului american al Justiţiei.