DISTRIBUIȚI
BBC

Justiţia norvegiană a decis luni ca suspectul în atacul armat comis la sfârşitul săptămânii trecute într-un club gay din Oslo să fie menţinut în arest timp de patru săptămâni în timpul desfăşurării anchetei, relatează marţi DPA, potrivit agerpres.

Judecătorul a mai decretat că suspectul în vârstă de 43 de ani, acuzat că a tras focuri de armă în clubul gay London Pub la primele ore ale zilei de sâmbătă, va petrece două din cele patru săptămâni în izolare şi nu va avea voie să primească vizitatori sau scrisori.


Citește și : Zelenski: A doua armată a lumii a înfrânt triumfătoare o grădiniţă şi un bloc din Kiev

Suspectul, un cetăţean norvegian de origine iraniană, a fost arestat la câteva minute de la atac. Doi bărbaţi au murit şi 21 de persoane au fost rănite în atacul pe care serviciul de informaţii PST din Norvegia l-a descris ca fiind motivat de terorism islamist. Poliţia din Oslo a anunţat că una dintre victimele era născută în 1962, iar cealaltă în 1968.

Între timp, mii de persoane au ieşit în stradă luni seară la Oslo în ciuda anulării unui marş, în semn de solidaritate cu victimele atacului armat.

O procesiune de oameni ce purtau pancarte şi steaguri curcubeu a trecut prin centrul oraşului, a relatat canalul NRK.

Mitingul a fost anulat la scurt timp după ce poliţia a anunţat că prezenţa estimată era prea mare pentru a garanta securitatea, au anunţat organizatorii.

Citește și : Producţia de petrol din Ecuador este la un ‘nivel critic’ și va fi suspendată în 48 de ore dacă protestele continuă

Marşul de solidaritate de luni a fost ţinut de organizatorii Oslo Pride Parade, programată iniţial pentru sâmbătă, dar care a fost de asemenea anulată din motive de securitate după atac.

Una dintre numeroasele teorii la care lucrează poliţia este că atacul a fost o crimă motivată de ură împotriva homosexualilor.