DISTRIBUIȚI
123RF.com

Un tribunal din Norvegia a condamnat joi la 45 de zile de închisoare cu suspendare un fost episcop pentru că a angajat în mod ilegal o solicitantă de azil respinsă, relatează joi dpa, scrie agerpres.

Gunnar Stalsett, în vârstă de 84 de ani, şi-a recunoscut „vina” de a o fi angajat pe Lula Tekle, din Eritreea, declarând că a procedat aşa cum îi cerea conştiinţa, au consemnat media norvegiene.


Citește și : Parlamentul European îi cere Chinei să închidă ‘taberele de reeducare’ din regiunea Xinjiang

Tekle, în vârstă de 55 de ani, trăieşte în Norvegia de 19 ani. Potrivit postului NRK, o primă cerere de azil i-a fost respinsă în 2001, iar din 2005 a început să lucreze part-time ca menajeră pentru Stalsett, care a ieşit la pensie în acelaşi an.

Judecătorul a subliniat că a ţinut cont de vârsta lui Stalsett la stabilirea unei pedepse cu suspendare, la care se adaugă şi o amendă de 10.000 de coroane (1100 dolari).

În schimb, procurorul Andreas Meeg-Bentsen, care solicitase 45 de zile de închisoare cu executare, a indicat că ar putea avea în vedere un apel.

Pensionarul a declarat anterior tribunalului că a decis să o păstreze pe Tekle ca angajată şi după ce, în 2008, acesteia i-a fost retras aşa-zisul card de deducere fiscală – obligatoriu pentru toţi cei care lucrează în ţara nordică -, pentru că „este o persoană mândră”. „Nu am vrut să devină cerşetoare”, a explicat el.

Tekle se numără între cei circa 3.000 de solicitanţi de azil aşa-zişi nereturnabili, care sunt „prost trataţi” în Norvegia, a subliniat el.

Citește și : ATAC ARMAT în apropierea sediului serviciilor secrete ruse (presă)

Solicitanţii de azil respinşi nu pot fi retrimişi cu forţa în ţările lor, dar nu au dreptul la muncă sau asistenţă medicală în Norvegia.

Gunnar Stalsett, care a fost lider al Partidului de Centru, secretar general al Federaţiei mondiale luterane şi a făcut parte din Comitetul norvegian Nobel, şi-a exprimat totodată speranţa ca acest caz să contribuie la o reformă a legislaţiei norvegiene cu privire la imigraţie.