DISTRIBUIȚI

Bărbatul acuzat de comiterea atacurilor asupra a două moschei din Christchurch, adeptul supremaţiei rasei albe Brenton Tarrant, va trebui să răspundă în faţa justiţiei neozeelandeze la 50 de capete de acuzare pentru omucidere şi 39 pentru tentativă de omor, a anunţat joi poliţia, informează AFP, potrivit agerpres.

Până acum australianul Brenton Tarrant a fost inculpat pentru o singură omucidere, anchetatorii dorind să avanseze repede, însă poliţia a explicat că toate faptele care îi sunt imputate vor fi reflectate când va compărea din nou, vineri.


Citește și: Deputații britanici sunt de acord cu amânarea Brexit-ului

„Bărbatul arestat în legătură cu atacurile teroriste din Christchurch va trebui să răspundă la 50 de capete de acuzare pentru omucidere şi la 39 de capete de acuzare pentru tentativă de omor, atunci când va compărea în faţa Înalţii Curţi din Christchurch”, a precizat poliţia într-un comunicat.

Anchetatorii nu au exclus alte acuzaţii contra adeptului supremaţiei rasei albe, fără a face alte precizări. Aceste acuzaţii ar putea avea legătură cu eventuale calificări de atentat terorist.

În 15 martie, Brenton Tarrant, 28 de ani, a ucis 50 de credincioşi din două moschei din Christchurch, oraş mare din Insula de Sud a Noii Zeelande, şi a difuzat în direct, pe Facebook, imagini cu masacrul.

El va compărea în legătură video din închisoarea de înaltă securitate din Auckland, unde este deţinut.

Citește și: Pompeo îi avertizează pe turci să nu intre ‘unilateral’ în Siria

Înalta Curte din Christchurch a explicat recent că audierea va fi scurtă şi menită să „stabilească poziţia acuzatului în ceea ce priveşte reprezentarea sa legală” şi alte probleme de procedură.

Ucigaşul a renunţat la avocatul său din oficiu după ce a compărut prima dată în 16 martie, ceea ce alimentează temerea că el vrea să se apere singur şi să se folosească de procesul său ca platformă de propagandă.

Tribunalul a anunţat că acuzatul nu va trebui să spună vineri dacă pledează „vinovat” sau „nevinovat”. Mass-media nu vor avea voie să filmeze sau să-l fotografieze pe acuzat.