DISTRIBUIȚI
Delfi

Autorităţile lituaniene au arestat miercuri mai mulţi judecători şi jurişti suspectaţi că au primit mită, a informat parchetul general de la Vilnius, dezvăluind cel mai mare caz de corupţie din istoria ţării, relatează AFP, potrivit agerpres.

‘Douăzeci şi şase de persoane au fost arestat astăzi, printre care opt judecători şi cinci jurişti foarte cunoscuţi’, a declarat pentru presă procurorul general Evaldas Pasilis, fără a preciza cine sunt ceilalţi suspecţi.


Citește și: Mii de francezi au manifestat împotriva antisemitismului

Parchetul suspectează că magistraţii, printre care un judecător al Curţii Supreme, au primit mită de la 1.000 la 100.000 de euro, în cadrul mai multor dosare penale, civile şi administrative.

‘Statul a suferit un prejudiciu considerabil. Nu este vorba doar despre sumele de bani oferite ca presupusă mită, ci despre faptul că încrederea în sistemul judiciar a fost subminată’, a subliniat Pasilis.

Agenţia anticorupţie STT a comunicat că efectuează peste 100 de percheziţii pe teritoriul ţării, într-o operaţiune fără precedent.

Cazurile dezvăluite în această anchetă privesc în special decizii de punere în libertate a unor suspecţi şi trimiteri în judecată pentru corupţie, a precizat şeful STT, Zydrunas Bartkus.

Citește și: Havana dezminte că ar avea o ‘armată’ în Venezuela

Judecătorii implicaţi sunt toţi magistraţi cu 20 sau 30 de ani de experienţă, şi lucrau la instanţe de la Vilnius şi Kaunas, al doilea oraş al ţării.

‘Dacă suspiciunile se vor confirma, aceasta va demonstra că salariile mari nu sunt neapărat o garanţie a integrităţii, iar tribunalele vor avea dificultăţi în a recâştiga încrederea publicului’, a comentat Sergejus Muravjovas, şeful filialei Transparency International din Lituania.

‘Această anchetă trage un semnal de alarmă şi arată în mod clar că preşedinţii de tribunale şi toată comunitatea judecătorilor trebuie să acorde mai multă atenţie corupţiei potenţiale în aparatul judiciar’, a mai declarat Muravjovas pentru AFP.