DISTRIBUIȚI
myjewishlearning.com

Curtea Supremă a Japoniei a confirmat un verdict ce autorizează revizuirea procesului împotriva unui japonez considerat „cel mai vechi” condamnat la moarte din lume, au anunţat miercuri avocaţii săi, informează AFP, potrivit agerpres.

Iwao Hakamada, în prezent în vârstă de 84 de ani, s-a aflat de 48 de ani pe culoarul morţii, după ce a fost condamnat în 1968 la pedeapsa capitală pentru un cvadruplu asasinat.


Citește și : Marocul a semnat cu Israelul declaraţia de relaţii diplomatice

Acest japonez a recunoscut crima după săptămâni de interogatorii în detenţie, înainte de a retracta. De atunci el nu încetează să susţină că este nevinovat, însă pedeapsa capitală i-a fost confirmată în 1980.

Acest fost boxer a fost eliberat în 2014, un tribunal admiţând dubii cu privire la vinovăţia sa în baza unor teste ADN şi decizând să-i ofere un nou proces. Însă – lovitură de teatru în 2018 – în urma unui apel al Parchetului, Înalta Curte de la Tokyo a pus la îndoială fiabilitatea testelor şi a anulat decizia. De atunci, Iwao Hakamada aşteaptă, în libertate, ca membrii Curţii Supreme să decidă în dosarul său.

„Curtea Supremă a luat azi decizia de a casa decizia Înalţii Curţi din Tokyo”, împiedicându-l pe Hakamada să fie din nou judecat, a scris pe blogul său avocatul său Yoshiyuki Todate. „Faptul să drumul spre revizuirea procesului nu a fost blocat este binevenit”, a adăugat el.

Susţinătorii lui Iwao Hakamada acuză sechelele psihologice pe care i le-au provocat cele patru decenii petrecute în celulă, în aşteptarea morţii.

Citește și : Fiul unor imigranţi mexicani va prelua locul lăsat liber de Kamala Harris în Senatul american

În ultimii ani, cererile pentru revizuirea de procese s-au înmulţit în arhipelagul nipon, din cauza schimbărilor din justiţie, printre care înfiinţarea de curţi cu juraţi pentru infracţiunile grave şi faptul că procurorii trebuie să prezinte apărării dovezile materiale, ceea ce nu era valabil până acum.

De la începutul anilor 1980, patru condamnaţi la moarte a fost achitaţi în Japonia, după mai multe decenii de la prima sentinţă pronunţată împotriva lor.