DISTRIBUIȚI
leggilo.org

Curtea de casaţie italiană a confirmat vineri validitatea eliberării în iulie a Carolei Rackete, căpitanul german al navei umanitare Sea-Watch 3 care a acostat cu forţa în insula Lampedusa pentru a debarca 40 de migranţi salvaţi pe mare, transmite AFP, scrie agerpres.

Respingând recursul pe care Parchetul l-a formulat după eliberarea Carolei Rackete, Curtea a luat o decizie ”coerentă din punct de vedere instituţional şi juridic”, a declarat avocatul Alessandro Gamberini.


Citește și : Putin pleacă la Berlin pentru discutarea conflictului din Libia

Curtea trebuie să publice în termen de 30 de zile motivaţia deciziei sale.

”Curtea supremă italiană a confirmat astăzi că nu ar fi trebuit să fiu arestată în iunie pentru că am salvat vieţi. Este un verdict important pentru toate persoanele care fac salvări pe mare. Nimeni nu ar trebuie să fie urmărit în justiţie pentru că a ajutat persoane în nevoie”, a reacţionat Carola Rackete pe Twitter.

În schimb, liderul partidului Liga, Matteo Sallvini, ministru de interne la data producerii faptelor, a calificat drept o ”ruşine” această decizie a Curţii de casaţie.

Autorităţile italiene au sechestrat vasul Sea-Watch 3 după un incident pe insula Lampedusa, în care căpitanul navei, Carola Rackete, a forţat intrarea în port pentru a debarca 40 de migranţi ce fuseseră salvaţi.

Citește și : Iranul este gata să trimită în Ucraina cutiile negre ale avionului doborât

La sosirea în portul Lampedusa, Carola Rackete a fost plasată în arest la domiciliu, dar a fost eliberată după câteva zile.