DISTRIBUIȚI
The Guardian

Justiţia greacă a respins joi un recurs al rusului Aleksandr Vinnik, suspectat de spălare de bani pe platforma de schimb de bitcoin BTC-e şi dat în urmărire de Franţa, ceea ce deschide calea extrădării sale, relatează France Presse, scrie agerpres.

Consiliul de Stat a considerat că Ministerul Justiţiei grec are acum „putere discreţionară” pentru a decide extrădarea, a indicat o sursă judiciară.


Citește și : Coronavirusul din China a ajuns în Singapore. Un prim caz de îmbolnăvire a fost confirmat

Ministrul grec al justiţiei Kostas Tsiaras a decis la 20 decembrie extrădarea lui Aleksandr Vinnik în Franţa, după un mandat de arestare emis de justiţia franceză, prin care acest bărbat de 40 de ani este acuzat că a escrocat peste o sută de persoane în şase oraşe franceze între 2016 şi 2018.

Însă acuzatul a depus imediat un recurs la Consiliul de Stat grec şi a intrat în greva foamei pentru a protesta împotriva extrădării sale.

Dacă nu va mai exista un alt recurs, Aleksandr Vinnik ar trebui extrădat în Franţa, potrivit unei surse judiciare.

Extrădarea sa este de asemenea cerută de Statele Unite şi de Rusia. Vinnik a fost arestat în Grecia în iulie 2017 în staţiunea turistică Halkidiki (nord).

El a vrut să fie extrădat în Rusia, unde este urmărit penal pentru o escrocherie la o scară mai mică decât cazul de spălare de bani pentru care Statele Unite doresc să îl audieze sau decât faptele de care este acuzat în Franţa.

Soţia sa şi cei doi copii locuiesc în Rusia, iar avocaţii săi spun că viaţa i-ar fi în pericol dacă ar fi extrădat în Franţa sau Statele Unite.

Citește și : ALERTĂ în Franța: Un prim caz suspect de îmbolnăvire cu coronavirusul din China

Dar mandatul european are prioritate pentru Grecia, ţară membră a Uniunii Europene, a explicat aceeaşi sursă.

BTC-e, fondată în 2011, a devenit una dintre cele mai mari platforme pentru schimb de monede virtuale.

Potrivit justiţiei americane, BTC-e a jucat un rol în extorcare online şi în alte activităţi de cibercriminalitate.

Aleksandr Vinnik respinge acuzaţiile care i se aduc.