DISTRIBUIȚI
library.siam-legal.com

Curtea Constituţională germană a întărit miercuri dreptul la uitare pe internet, dându-i dreptate unui condamnat pentru crimă în 1982 care solicita ca numele său să nu mai apară în căutările online, relatează AFP, potrivit agerpres.

Reclamantul a fost condamnat la închisoare pe viaţă pentru crimă în 1982 pentru că a tras asupra a două persoane la bordul unui iaht. El a fost eliberat douăzeci ani mai târziu, însă numele său complet continua să apară în arhivele gratuite online ale revistei Der Spiegel.


Citește și : Ursula von der Leyen: În materie de apărare, NATO şi UE sunt complementare, nu rivale

El a declanşat de ani de zile demersuri juridice pentru a se asigura că numele său de familie nu mai este menţionat în acest caz de crimă.

Plângerea sa în ultimă instanţă a fost respinsă în 2012, tribunalul argumentând că protecţia persoanei este mai puţin importantă decât interesul publicului pentru informaţie şi dreptul la libertate de expresie.

Bărbatul a putut însă să-şi prezinte plângerea în faţa Curţii Constituţionale federale, care i-a dat dreptate şi a retrimis dosarul în faţa Bundesgerichtshof, Curtea Federală de Justiţie.

Judecătorii din Karlsruhe au spus că revista ar fi trebuit să-şi ia precauţii rezonabile pentru a evita ca numele său să fie atât de uşor accesibil la foarte mulţi ani după petrecerea faptelor.

Chiar dacă este permis să furnizezi identitatea criminalilor condamnaţi definitiv, Curtea a apreciat totuşi că interesul pentru această identitate se diminuează cu timpul.

Citește și : Margarita Robles preia conducerea diplomaţiei spaniole după plecarea lui Josep Borrell

Potrivit judecătorilor, platformele care difuzează arhive de presă online pot fi obligate să ia măsuri de protecţie împotriva difuzării nelimitate de elemente personale de către motoarele de căutare online.