DISTRIBUIȚI
AFP

Curtea de Casaţie franceză a respins vineri un recurs formulat de către Marine Le Pen şi a stabilit că o caricatură care o reprezenta drept un excrement – în ianuarie 2012, în revista satirică Charlie Hebdo, reluată de către Laurent Ruquier la France 2 -nu a încălcat limitele libertăţii de exprimare, relatează AFP, potrivit news.ro .

Curtea de Casaţie s-a reunit la 11 octombrie într-un complet solemn pentru a tranşa această problemă care, sub această formă umoristică, prezintă o dezbatere de drept cât se poate de serioasă.


Citește și : Boris Johnson: ‘A venit momentul ca Jeremy Corbyn să se comporte ca un bărbat’

Magistraţii celei mai înalte jurisdicţii franceze au hotărât că ”publicarea litigioasă nu depăşeşte limitele admisibile ale libertăţii de exprimare”, în pofida faptului că insulta era ”caracterizată”.

Caricatura a fost publicată în ianuarie 2012 în publicaţia satirică Charlie Hebdo. În ea apare un excrement, pe un fond tricolor, sub sloganul ”Le Pen, candidata care vă uneşte”.

Câteva zile mai târziu, Laurent Ruquier a prezentat caricatura în emisiunea France 2 sa ”Nu ne-am culcat”.

Marine Le Pen nu a atacat Charlie Hebdo, ci pe Laurent Ruquier, din cauza publicului mult mai larg.

Justiţia a respins acţiune preşedintei Frontului Naţional (FN, extremă dreapta) în 2014 şi 2015, iar Curtea de Casaţie a hotărât, în 2016, că limitele libertăţii de exprimare au fost depăşite şi a dispus un al treilea proces. În 2017, Curtea de Apel a respins din nou acţiunea.

În hotărârea publicată vineri, magistraţii de rang înalt subliniază contextul – caricatura a fost arătată de Laurent Ruquier ”împreună cu alte afişe care parodiază fiecare dintre candidaţii în alegerile prezidenţiale, într-o emisiune polemică ce se pretează la o revista presei, menţionându-se în mod expres că aceste afişe provin dintr-o publicaţie satirică şi care prezintă ele însele un caracter polemic”.

Curtea de Casaţie a căutat ”echilibrul corect” între dreptul la respectarea vieţii private şi dreptul la libertatea de exprimare.

Citește și : Trump amenință Turcia cu noi sancțiuni daca reia atacurile împotriva kurzilor

Magistraţii au îndepărtat noţiunea de ”demnitatea persoanei umane” avansate de Curtea de Casaţie atunci când s-a pronunţat în 2016.

În acest caz, demnitatea nu poate fi evocată în vederea limitării libertăţii de exprimare – ea ”nu va fi erijată în fundament autonom al unor restricţii ale libertăţii de exprimare”, scriu ei în hotărârea lor.

”Suntem încântaţi” de această hotărâre, a declarat pentru AFP avocatul lui Laurent Ruquier, Jean Ennochi. Această procedură a fost lansată în urmă cu şapte ani. ”Cazul s-a închis”, s-a felicitat avocatul.