DISTRIBUIȚI
Archyde

Procesul în cazul atentatelor jihadiste comise în ianuarie 2015 în zona Parisului a fost reluat miercuri, după ce fusese suspendat mai multe săptămâni, transmit AFP şi DPA, potrivit agerpres.

Principalul subiect abordat în instanţă miercuri dimineaţă a fost starea de sănătate a principalului suspect, Ali Riza Polat (ilustraţie). Acesta a participat la audiere după ce a fost declarat apt pentru proces, deşi potrivit postului de radio Franceinfo el a cerut să fie dus la spital.


Citeşte şi: Riadul respinge orice implicare în asasinarea lui Mohsen Fakhrizadeh

”Cerem din nou ca domnul Polat să fie examinat în mod corespunzător”, a declarat unul dintre avocaţii acestuia, citat de AFP.

Procesul fusese suspendat la finalul lunii octombrie din cauza apariţiei unor cazuri de COVID-19 în rândul acuzaţilor. Reluarea procesului a fost condiţionată de rezultatele unei expertize privind starea de sănătate a principalului suspect, Ali Riza Polat, care încă prezenta simptome ale COVID-19 în urmă cu două săptămâni.

Ali Reza Polat este bănuit a fi un apropiat de-ai lui Amedy Coulibaly, care a împuşcat un poliţist şi a luat ostatici la un supermarket kosher din estul capitalei franceze.

Un număr de 14 persoane sunt judecate începând din 2 septembrie pentru presupusul sprijin logistic acordat autorilor atentatelor din ianuarie 2015 care au vizat redacţia săptămânalului Charlie Hebdo, o poliţistă la Montrouge şi un supermarket kosher din estul Parisului. Aceste atacuri s-au soldat cu 17 morţi şi au provocat o undă de şoc pe plan internaţional. Cei trei autori ai atacurilor au fost ucişi de forţele de securitate franceze.

Citeşte şi: Directorul Frontex se apără în faţa europarlamentarilor

La 7 ianuarie 2015, fraţii Kouachi au atacat redacţia săptămânalului Charlie Hebdo cu arme de luptă, ucigând 12 persoane, printre care caricaturiştii Cabu şi Wolinski, după care au fugit. Periplul lor s-a încheiat după câteva zile la o imprimerie din Dammartin-en-Goele, în apropierea Parisului, unde au fost lichidaţi într-o operaţiune de asalt a GIGN, unitatea pentru intervenţii speciale a jandarmeriei franceze.

Islamistul Amedy Coulibaly a omorât, la 8 ianuarie 2015, o poliţistă franceză la Montrouge, în apropiere de Paris. A doua zi, Coulibaly a ucis patru bărbaţi, toţi evrei, într-o luare de ostatici la un supermarket kosher din estul Parisului. El a fost ulterior ucis în operaţiunea desfăşurată de poliţie pentru eliberarea ostaticilor.