DISTRIBUIȚI
risingsunchatsworth.co.za

Şapte ani de închisoare au fost ceruţi de justiţia franceză marţi, împotriva unui negustor de artă ucrainean care a compărut pentru furtul mai multor picturi de valoare în Franţa între 2017 şi 2018, relatează AFP, potrivit agerpres

Prin dispariţia „Port de la Rochelle”, un tablou al impresionistului francez Paul Signac, de la Muzeul de Arte Frumoase din Nancy, în estul Franţei, în mai 2018, s-a ajuns la Vadym Huzhva.


Citește și : China ‘îl ia la bani mărunţi’ pe noul preşedinte ceh

Împotriva celor trei complici ai săi, judecaţi în lipsă deoarece sunt reţinuţi în Ucraina şi a căror implicare este mai vagă, procurorul a cerut cinci ani de închisoare.

Sentinţele ţin cont de faptul că aceste furturi au fost „pregătite de specialişti”, că vizează „obiecte de foarte mare valoare”, cu o „repetare, indice de pericol în materie de recidivă”, a subliniat procurorul în cadrul acestui proces la Nancy, în timp ce a evocat „un prejudiciu cultural”.

Pe lângă opera lui Signac, Vadym Huzhva, în vârsta de 64 de ani, este responsabil pentru alte cinci furturi: o carte veche şi unică sustrasă de la casa de licitaţii Drouot; un Renoir furat de la casa de licitaţii Saint-Germain-en-Laye şi un Giorgio De Chirico sustras de la muzeul Fabrégat din Béziers precum şi două tablouri furate de la casa de licitaţii a Palatului Versailles, un Eugene Boudin şi un Eugene Galien-Laloue.

„Calomnii!”, a afirmat de mai multe ori Vadym Huzhva la adresa judecătorului de instrucţie, pretinzând că este victima unui „complot”.

„Aceasta este şi linia de apărare urmată de avocata sa, Samira Boudiba. Ea a pledat pentru eliberare în cazul celor cinci furturi, considerând că nu există suficiente dovezi.

Oricine se prezintă ca anticar independent între Ucraina şi Rusia are răspuns la toate, în special pentru a-şi explica prezenţa la locul şi la momentul în care au fost comise furturile.”Faptul că se afla în Franţa de fiecare dată când a avut loc un jaf este o coincidenţă, nu o dovadă”, a argumentat ea.

Citește și : Noul secretar general al NATO, acelaşi cu cel vechi?

Procuratura a cerut şi interzicerea definitivă a inculpatului pe teritoriul francez. Decizia instanţei este aşteptată în cursul serii.