DISTRIBUIȚI
Reuters

Justiţia franceză a cerut miercuri plata a 40 de milioane de euro cauţiune oligarhului rus Suleiman Kerimov, care a scăpat totuşi de arestul preventiv în amplul dosar în care este urmărit penal de justiţia franceză pentru spălare de bani pe Coasta de Azur, informează miercuri AFP şi dpa, conform agerpres .

Senatorul miliardar, a cărui arestare pe aeroportul din Nisa (sud-est) a provocat la sfârşitul lui noiembrie furia Moscovei, este unul dintre cei mai bogaţi oameni din Rusia. Prezent miercuri la audierile cu uşile închise de la Curtea de Apel din Aix-en-Provence (sud-est), el a părăsit sala înconjurat de gărzi de corp, fără a face comentarii.


Kerimov a fost plasat sub control judiciar la 23 noiembrie, la Nisa, în cadrul unei anchete pentru ‘spălare de bani agravată cu fraudă fiscală’, cu o cauţiune de până la 5 milioane de euro. El a trebuit deja să-şi predea paşaportul rus şi i-a fost interzis să părăsească regiunea.

Citește și : Încărcătura explozivă care a ucis-o pe jurnalista Daphne Caruana Galizia a fost foarte probabil detonată printr-un SMS

Ministerul public al Franţei, care a cerut plasarea lui în detenţie provizorie după ce el a compărut prima dată în faţa judecătorului de instrucţie, a făcut apel.

Kerimov, originar din Republica Daghestan, este suspectat că a achiziţionat, cu sume mari de bani lichizi, uneori provenite din Elveţia sau din Monaco, cinci vile extrem de luxoase în Cap d’Antibes, prestigioasă peninsulă a Rivierei franceze. Una a fost revândută ulterior, iar alte patru au fost confiscate.

Volumul tranzacţiilor, care depăşesc uneori 100 de milioane de euro, ar fi fost declarat cu valori mult mai mici, iar bunurile ar fi fost dobândite sub un nume fals. În perioada în care a stat în arest, Kerimov a negat acuzaţiile.