DISTRIBUIȚI
EFE

Justiţia spaniolă a emis miercuri un mandat de arestare aplicabil doar pe teritoriul ţării împotriva separatistei catalane Anna Gabriel, aflată în exil în Elveţia pentru a se sustrage unei eventuale încarcerări în legătură cu tentativa de secesiune a Cataloniei, transmite AFP..

În decizia sa, judecătorul Curţii Supreme ‘ordonă arestarea’ Annei Gabriel, care nu s-a prezentat miercuri la convocare în faţa magistratului. Conform precizării unui purtător de cuvânt al tribunalului, mandatul de arestare nu se va aplica decât în cadru ‘naţional’, conform agerpres.


Judecătorul nu a dat însă curs cererii Parchetului, care solicitase un mandat de arestare însoţit de o cerere de extrădare adresată autorităţilor elveţiene.

Citește și : Preşedintele al-Sissi apără acordul prin care Egiptul importă gaze in valoare de 15 miliarde de dolari din Israel

Întrebat anterior în cursul zilei despre posibilitatea unei extrădări de către Elveţia, un purtător de cuvânt al Oficiului federal elveţian al Justiţiei, Folco Galli, a declarat că, ‘potrivit bazelor legale referitoare la cooperarea între Elveţia şi Spania (…), Elveţia nu acordă – la fel ca majoritatea celorlalte state – extrădarea şi orice altă formă de întrajutorare judiciară pentru delicte politice’.

‘Dacă există o cerere, trebuie examinată în mod aprofundat. A priori, din ce spune presa, pare să fie vorba de un delict politic, aşadar nu există extrădare’, a adăugat el.

Anna Gabriel este fosta purtătoare de cuvânt parlamentară a partidului separatist de extremă stânga CUP (Candidatura de Unitate Populară).

Ea este ultima separatistă catalană care a părăsit ţara, după Carles Puigdemont, liderul destituit al Cataloniei, şi alţi patru foşti membri ai guvernului regional, toţi cinci plecaţi în Belgia, la scurt timp după o tentativă eşuată de separare de Spania. Ca şi Anna Gabriel, ei riscă să fie arestaţi dacă pun piciorul pe sol spaniol.

Marţi, Anna Gabriel şi-a justificat decizia de a se refugia în Elveţia, afirmând că i se par excesive anchetele de poliţie, judiciare şi inculpările care vizează sute de persoane implicate în tentativa de secesiune a Cataloniei. ‘Este o persecuţie politică, nu este un tribunal imparţial’, a declarat ea la televiziunea publică elveţiană RTS.