DISTRIBUIȚI
NBC News

Justiţia elveţiană a anunţat luni că a acceptat să examineze noile acuzaţii de agresiune sexuală formulate împotriva cineastului Roman Polanski de o femeie care afirmă că regizorul franco-polonez a agresat-o în staţiunea montană Gstaad în anul 1972, informează AFP.

„Biroul Procurorului Cantonului Berna a confirmat astăzi (luni, n.r.) competenţa locală (…) pentru gestionarea dosarului”, a declarat pentru AFP purtătorul de cuvânt al procurorului din Berna, Christof Scheurer.


Citeşte şi: Un suspect de TERORISM a fost prins la graniţa României

Justiţia elveţiană va trebui să stabilească dacă faptele menţionate în plângerea ei de Renate Langer, fostă actriţă şi fotomodel, născută la Munchen, nu sunt prescrise.

În prezent în vârstă de 61 de ani, Renate Langer a depus o plângere oficială pe 26 septembrie la Poliţia elveţiană. Fosta actriţă afirmă că a fost violată în staţiunea alpină Gstaad din cantonul Berna de Roman Polanski atunci când ea avea vârsta de 15 ani.

Renate Langer este cea de-a patra femeie care a decis să rupă tăcerea pentru a-l acuza de agresiune sexuală pe Roman Polanski, în prezent în vârstă de 84 de ani.

În 1977, cineastul a recunoscut că a întreţinut relaţii sexuale cu Samantha Geimer, pe atunci o adolescentă în vârstă de 13 ani, în vila din Los Angeles a lui Jack Nicholson, în timp ce actorul era plecat într-o vacanţă.

În schimbul acelei mărturisiri, un judecător a acceptat să nu reţină alte capete de acuzare mai grave. Însă, convins fiind că judecătorul urma să revină asupra deciziei sale şi că urma să îl trimită la închisoare, probabil pentru mai multe decenii, Roman Polanski a fugit din Statele Unite şi s-a refugiat în Franţa. Roman Polanski, recompensat cu premiul Oscar pentru regia filmului „Pianistul”, este căsătorit cu actriţa franceză Emmanuelle Seigner, cu care are doi copii, şi a refuzat să revină în Statele Unite fără să aibă garanţia că nu va fi încarcerat

În 2010, actriţa britanică Charlotte Lewis a declarat că regizorul a forţat-o să întreţină relaţii sexuale atunci când ea avea vârsta de 16 ani.

Citeşte şi: Turcia convoacă la audieri un alt angajat al consulatului SUA. Soţia şi fiul acestuia au fost deja reţinuţi

O a treia femeie, identificată doar după prenumele „Robin”, l-a acuzat pe celebrul regizor în luna august de comiterea unei agresiuni sexuale în 1973, atunci când ea avea vârsta de 16 ani.

Renate Langer l-ar fi cunoscut pe Roman Polanski pe vremea când lucra ca model la Munchen. Atrasă de posibilitatea de a fi distribuită în unul dintre filmele viitoare ale cineastului, ea l-ar fi vizitat pe regizor, autorul unor lungmetraje celebre precum „Rosemary’s baby” şi „Chinatown”, în vila sa din Gstaad, unde acesta ar fi violat-o.

Ea spune că a decis să renunţe la tăcere în urma declaraţiilor făcute de „Robin” în luna august şi pentru că părinţii ei nu mai sunt în prezent în viaţă.