DISTRIBUIȚI
Muftah

Un tribunal egiptean a condamnat sâmbătă la moarte, pentru terorism, 37 de persoane, între care şi pe Hisham al-Ashmawy, fost ofiţer în forţele speciale devenit militant islamist, informează Reuters, potrivit agerpres.

Ashmawy a fost capturat în Derna, oraş în estul Libiei, la sfârşitul anului 2018 şi a fost transferat în Egipt de autorităţile loiale mareşalului libian Khalifa Haftar în mai anul trecut. El a fost condamnat pentru mai multe delicte, între care plănuirea unui atac în 2014 în care 22 de gărzi militare au fost ucise în apropierea frontierei cu Libia şi implicarea în tentativa de a ucide un fost ministru de interne în 2013, a anunţat armata egipteană într-un comunicat.


Citește și : Primul caz de infectare cu noul coronavirus în Spania

Ashmawy a condus Ansar Bayt al-Maqdis, cu sediul în Peninsula Sinai, cel mai activ grup militant din Egipt, după care a jurat credinţă grupării teroriste Stat Islamic, în 2014, potrivit sursei citate.

Ceilalţi 36 de acuzaţi judecaţi odată cu el au fost condamnaţi la rândul lor pentru delicte având legătură cu terorismul.

Cazurile lor au fost trimise pentru judecată Marelui Muftiu, cea mai înaltă autoritate juridică din Egipt, în condiţiile în care dreptul egiptean impune ca orice decizie privind sentinţa capitală să fie trimisă Marelui Muftiu pentru o opinie înainte ca execuţiile propriu-zise să poată avea loc.

Tribunalul a fixat o nouă dată pentru 2 martie, pentru a confirma sentinţele după primirea opiniei Marelui Muftiu.

Citește și : Marea Britanie a ieşit OFICIAL din Uniunea Europeană

În noiembrie 2019, un tribunal militar l-a condamnat pe Ashmawy la moarte într-un alt caz privind terorismul. Tribunale civile şi militare egiptene îl condamnaseră în contumacie deja pe Ashmawy la moarte, înainte de extrădarea lui.