DISTRIBUIȚI
Hürriyet Daily News

Un tribunal din Istanbul a renunţat la cazul jurnalistului Jamal Khashoggi, care a fost ucis în incinta consulatului regatului saudit din Istanbul în 2018, a declarat vineri pentru dpa un avocat al logodnicei lui Khashoggi, potrivit agerpres

În luna aprilie, Turcia a mutat procesul în lipsă a 26 de inculpaţi în Arabia Saudită pentru a ajuta la dezgheţarea relaţiilor dintre Ankara şi Riad.


Citește și : Există dovezi de transmitere locală a variolei maimuței (CDC)

Tribunalul din Istanbul a luat decizia pe 17 iunie, dar i-a informat pe reclamanţi abia vineri, a declarat Gökmen Baspinar, avocatul logodnicei turce a lui Khashoggi, Hatice Cengiz.

Decizia a fost luată cu cinci zile înaintea vizitei la Ankara a prinţului moştenitor saudit Mohammed bin Salman.

Momentul ales este semnificativ, a spus Baspinar la telefon, adăugând că intenţionează să conteste decizia săptămâna viitoare. Cazul va fi adus în faţa Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) dacă recursurile în instanţele din Turcia vor eşua, a adăugat avocatul.

Khashoggi a fost ucis pe 2 octombrie 2018 în consulatul saudit din Istanbul, unde venise să ridice acte necesare pentru căsătoria sa cu Cengiz, care aştepta afară.

Citește și : Ministrul spaniol al Apărării avertizează că Rusia ar putea să lanseze atacuri cibernetice în timpul summitului NATO

Un raportor special al ONU şi serviciile de informaţii americane sunt de părere că prinţul moştenitor saudit Mohammed bin Salman a autorizat asasinarea. Casa regală saudită respinge însă aceste acuzaţii.

Turcia şi Arabia Saudită au convenit să înceapă o nouă perioadă de cooperare, a declarat preşedinţia turcă la începutul acestei săptămâni, după discuţiile dintre preşedintele Recep Tayyip Erdogan şi liderul saudit de facto.