DISTRIBUIȚI
Sky News

Curtea de Sesiune din Edinburgh, cea mai înaltă instanţă judiciară din Scoţia, va examina vineri dacă noul acord privind Brexitul convenit între Londra şi Bruxelles îndeplineşte condiţiile de legalitate, relatează agenţia EFE, potrivit agerpres.

O plângere în acest sens a fost înaintată în procedură de urgenţă de fondatorul asociaţiei ‘The Good Law Project’, Jo Maugham, ce se opune ieşirii Regatului Unit din UE. Acest reclamant susţine că noul acord privind Brexitul contravine legislaţiei fiscale în vigoare.


Citește și : Diplomaţi americani, acuzaţi că ar fi încercat să intre într-o zonă unde se află o bază secretă rusă

Acordul convenit între Londra şi Bruxelles prevede că Irlanda de Nord va rămâne aliniată anumitor norme ale pieţei unice europene, însă în interiorul vamal britanic, pentru a se evita reapariţia unei frontiere între Irlanda şi Irlanda de Nord şi a menţine Acordul de pace din Vinerea Mare.

Dar Jo Maugham invocă în plângerea sa secţiunea 55 a legii taxării comerţul transfrontalier din anul 2018, care prevede că Irlanda de Nord nu poate avea reguli vamale diferite faţă de restul Regatului Unit, pentru ”a apăra integritatea constituţională a Regatului Unit şi a salvgarda Uniunea în viitor”.

Obiectivul plângerii sale este de a împiedica parlamentul de la Londra să se pronunţe prin vot asupra acestui acord, la şedinţa extraordinară a legislativului britanic convocată pentru sâmbătă.

Citește și : Putin supervizează tiruri cu rachete strategice, în cadrul unor manevre militare de amploare