DISTRIBUIȚI
Curierul National

Justiţia din Peru a anunţat la sfârşitul săptămânii că l-a convocat pe preşedintele Pedro Castillo la 13 iunie în cadrul unei anchete împotriva lui pentru presupus trafic de influenţă, notează AFP, potrivit agerpres.

Preşedintele Castillo a fost convocat la orele 10.00, au indicat serviciile procuraturii peruane, exact la ora unui meci decisiv de fotbal pentru calificarea Peru la următoarea Cupă Mondială din Qatar din acest an.


Citește și : Atacuri aeriene ale armatei ruse au loc în nordul și estul Ucrainei

Parchetul peruan a informat săptămâna trecută că şi-a extins ancheta împotriva preşedintelui de stânga în aşa-numitul dosar al consorţiului „Puente Tarata III”, pentru a stabili dacă el se află în fruntea unei presupuse organizaţii criminale compuse dintr-un fost ministru al transporturilor, şase parlamentari, un fost secretar general al preşedinţiei şi doi dintre nepoţii săi.

Pedro Castillo a denunţat atunci o „persecuţie politică” împotriva sa.

Un preşedinte peruan nu poate fi urmărit penal pe durata exercitării mandatului său, dar anchetele care îl privesc pot continua. Mandatul său se încheie în iulie 2026.

O femeie de afaceri, Karelim Lopez, i-a acuzat pe preşedinte şi pe colaboratorii săi cei mai apropiaţi, printre care doi dintre nepoţii săi, că au înfiinţat o organizaţie criminală pentru a atribui ilegal contracte publice.

Ea însăşi cercetată, Karelim Lopez colaborează cu justiţia în schimbul unei reduceri a pedepsei în cazul în care va fi condamnată de justiţie.

Citește și : Președintele Uniunii Africane: Putin s-a arătat dispus să deblocheze exporturile de cereale ucrainene

Scandalul a izbucnit când presa peruană a dezvăluit manevre din partea femeii de afaceri astfel încât consorţiul cunoscut sub numele de „Puente Tarata II” să câştige contractul de construire a unui pod în regiunea amazoniană San Martin.