DISTRIBUIȚI
TASS via Getty Images

Un tribunal din Belarus a condamnat luni la un an şi jumătate de închisoare o femeie care are cetăţenia rusă şi a fost acuzată de calomnie pentru publicarea pe Twitter a unui mesaj împotriva preşedintelui Aleksandr Lukaşenko, afirmă ONG-uri citate de agenţia EFE, potrivit agerpres.

Irina Vikjolm, în vârstă de 58 de ani, a fost arestată în oraşul belarus Brest pe 28 mai. Ea postase pe 23 mai pe Twitter un mesaj în care, afirmă ONG-ul Vesna, a reprodus un mesaj al serviciului rus al postului BBC în care era calificată drept ”piraterie aeriană” constrângerea de către autorităţile belaruse a unui avion de pasageri să aterizeze la Minsk pentru a-l aresta pe bloggerul activist Roman Protasevici.


Citește și : Copiii cu vârste cuprinse între 12 şi 15 ani din Marea Britanie vor fi vaccinaţi începând cu săptămâna viitoare

Procesul împotriva ei a început pe 16 septembrie şi luni a fost pronunţată condamnarea la un an şi jumătate de închisoare în acest dosar descris de acuzată a fi unul ”clar motivat politic”. Ea a mai susţinut că în perioada de arest preventiv a fost supusă unor presiuni pentru a mărturisi că intenţiona să ia parte la ”activităţi extremiste”.

Irina Vikjolm este a doua femeie cu cetăţenie rusă arestată în Belarus din motive politice, cealaltă fiind Sofia Sapega, partenera lui Protasevici ce călătorea împreună cu acesta în avionul forţat să aterizeze.

Citește și : Italia ar putea organiza un referendum privind liberalizarea consumului de canabis