DISTRIBUIȚI
Depositphotos

Justiţia belgiană a deschis două anchete în urma unui incendiu de natură criminală care a vizat un viitor centru pentru solicitanţi de azil la Bilzen, în nordul Belgiei, transmite AFP marţi, citând o sursă judiciară, potrivit agerpres.

Incendiul, survenit sâmbătă seara, a distrus acoperişul clădirii, dar nu a provocat victime, întrucât înăuntru nu se afla nimeni atunci când autorul sau autorii au pătruns prin efracţie.


Citește și : Zeci de rachete, lansate din Gaza spre Israel după uciderea unui lider palestinian

Centrul, administrat de Crucea Roşie, urma să fie deschis la mijlocul lunii decembrie, iniţial pentru 140 de solicitanţi de azil.

Incendiul, despre care se crede că a fost pus intenţionat, a provocat emoţie în Belgia. Ministrul responsabil cu azilul şi imigraţia, liberala flamandă Maggie De Block, a denunţat pe Twitter ‘un act criminal inspirat de ură şi intoleranţă’.

‘Este pentru prima dată când este pus foc în mod intenţionat într-un centru de primire’ în Belgia, a declarat Benoît Mansy, purtător de cuvânt al Fedasil, agenţia federală pentru primirea solicitanţilor de azil, care gestionează 25.000 de locuri de primire.

Chiar dacă deschiderea centrului de la Bilzenva fi amânată, proiectul va fi menţinut, Mansy subliniind că este ‘o chestiune de principiu şi de necesitate, pentru că există o nevoie reală de locuri’.

Pe plan judiciar, cele două anchete au fost deschise de parchetul provinciei Limbourg (nord-est), a indicat purtătoarea de cuvânt Dorien Vanderheiden.

Pe lângă o primă anchetă cu privire la faptele petrecute, o a doua a fost lansată marţi în legătură cu posibile încălcări ale legislaţiei antirasiste pe reţelele sociale, a precizat Vanderheiden, confirmând informaţiile apărute în presa flamandă.

Citește și : Sute de studenţi francezi, în stradă după ce un coleg de-al lor şi-a dat foc la Lyon

În ciuda unor întâlniri de informare a locuitorilor zonei, deschiderea centrului era contestată, recent având loc mai multe manifestaţii.

O fotografie care a circulat pe Twitter arăta în jur de 15 manifestanţi în spatele unui banner al partidului extremist de dreapta Vlaams Belang, pe care scria ‘Fără centru de azil la Bilzen’.

Vlaams Belang (ex-Vlaams Blok), cu o poziţie clară antiimigraţie, a revenit în forţă la alegerile din mai 2019 în nordul Belgiei.