DISTRIBUIȚI
The Bubble

Justiţia argentiniană a confiscat peste treizeci de opere de artă de la domiciliul fostei preşedinte Cristina Kirchner, suspectată că a fost creierul unui vast sistem de corupţie, relatează vineri AFP, potrivit agerpres.

Operaţiunea, coordonată de judecătorul Claudio Bonadio, s-a derulat joi seară în apartamentul fostei preşedinte (2007-2015), situat în Recoleta, un cartier înstărit din Buenos Aires.


Citește și : Premierul albanez Edi Rama remaniază cabinetul în contextul valului de proteste studenţeşti şi anticorupţie

Pe 21 decembrie Curtea de Apel a confirmat că Cristina Kirchner va fi judecată în scandalul „Caietelor corupţiei”, care a dezvăluit un sistem în care şefii de companii le plăteau milioane de dolari unor înalţi funcţionari în schimbul unor contracte publice. Aproape 40 de persoane sunt implicate în acest dosar.

Potrivit media argentiniene, operele de artă sunt estimate la 4 milioane de dolari. Lista lor nu era disponibilă la momentul publicării ştirii.

Fosta preşedintă s-a apărat pe Twitter, postând pe reţeaua de socializare prima pagină din Clarin, unul dintre principalele ziare ale ţării, pe care îl acuză că face campanie împotriva ei.

„Clarin pune pe prima pagină toate creşterile de preţuri şi o fotografie cu cele ’33 de opere de artă ale Cristinei’ pentru ca tu să crezi că la mine este un muzeu şi să te indignezi pentru asta, nu pentru creşterea preţurilor la electricitate, gaz şi transport”, a scris ea.

Citește și : Pavel Filip: Guvernul de la Chișinău susține în totalitate integritatea teritorială a Ucrainei

Guvernul lui Mauricio Macri a anunţat joi o creştere puternică a tarifelor din transporturi (între 38,5 şi 42%), precum şi a preţurilor la gaz (+35%) şi electricitate (+55%) pentru 2019, în contextul în care ţara este în recesiune şi are o inflaţie de aproape 50% în acest an.

Scandalul „Caietele corupţiei” a izbucnit pe 1 august, după publicarea conţinutului caietelor în care şoferul ministrului adjunct al planificării, Roberto Baratta, nota minuţios locurile şi datele în care genţi cu bani erau date unor membri ai guvernului Kirchner, de către şefi de companii din sectorul lucrărilor publice.