DISTRIBUIȚI

Preşedintele american Donald Trump riscă să fie obligat să ofere documente financiare pe care până acum a refuzat să le comunice, în cadrul unei anchete pentru corupţie care vizează încasări primite de hotelul său din Washington de la oficiali străini, relatează AFP, potrivit agerpres.

Procurorii din Washington şi din statul vecin Maryland vor trimite în curând citaţii către 13 entităţi private având legături cu miliardarul american, printre care trustul său şi managementul Hotelurilor Trump, pentru a obţine aceste documente, au transmis marţi serviciile lor.


Citeşte şi: Trump îl ironizează pe Macron pentru că a cedat în faţa ‘vestelor galbene’

Ei vor trimite de asemenea citaţii şi către cinci entităţi publice, printre care şi Trezoreria, care dispune de toate declaraţiile fiscale, şi către 18 firme concurente ale Hotelului Trump, la o zi după decizia unui judecător care a autorizat aceste solicitări.

Cei doi procurori, Karl Racine şi Brian Frosh, îl acuză pe preşedintele Trump că a primit fonduri de la guverne străine, ceea ce înseamnă o încălcare a Constituţiei americane.

„Clauza privind plăţile” interzice oricărei persoane care ocupă o funcţie publică „să accepte cadouri, plăţi, funcţii sau orice fel de titlu de la vreun rege, prinţ sau stat străin” fără acordul Congresului.

Conform plângerii, preşedintele Trump este vinovat de conflict de interese, pentru că nu s-a distanţat suficient de grupul său economic.

După instalarea sa la Casa Albă în ianuarie 2017, magnatul imobiliar le-a transferat fiilor săi gestionarea afacerilor sale, dar şi-a păstrat toate acţiunile la Trump Organization.

Dornice să intre în graţiile lui Trump, delegaţii străine privilegiază Trump International Hotel, situat în apropiere de Casa Albă, denunţă procurorii, care văd în asta o concurenţă neloială pentru celelalte hoteluri din capitala americană.

Citeşte şi: Cutremur extrem de puternic în Noua Caledonie. Autorităţile au evacuat zonele de coastă

Conform mass-media americane, de la alegerea lui Donald Trump în 2016, hotelul său a găzduit evenimente organizate de ambasadele Kuweitului, Bahrainului şi Filipinelor. Hotelul ar fi primit de asemenea numeroşi demnitari saudiţi.

Departamentul de Justiţie a încercat să claseze plângerea, susţinând că respectiva clauză urmăreşte să îi împiedice pe funcţionarii publici să primească mită, nu să facă afaceri.

În afară de acest dosar, preşedintele Trump este vizat de o plângere a statului New York pentru deturnare de fonduri în cadrul fundaţiei sale şi de plângerile a două femei cu care el ar fi avut legături.

El este de asemenea vizat de ancheta extrem de complexă privind suspiciunile în legătură cu o înţelegere între Rusia şi echipa sa campanie în 2016.