DISTRIBUIȚI
Daily Express

O curte federală de apel din SUA a menţinut miercuri o decizie care interzice administraţiei Trump să folosească fonduri militare pentru a finanţa construirea unui zid de-a lungul frontierei sudice, relatează DPA, potrivit agerpres.

În decizia luată cu două voturi la unul, completul de jucători de la Curtea de Apel pentru Circuitul 9 a stabilit că Donald Trump va pierde apelul şi că interdicţia stabilită de un judecător districtual rămâne valabilă.


Citește și : Putin: Rusia este pregătită să intensifice dialogul cu SUA în legătură cu dezarmarea

După ce nu a reuşit să obţină bani de la Congres pentru ridicarea zidului promis, Trump a anunţat în februarie că intenţionează să direcţioneze 8,1 miliarde de dolari pentru acest proiect din fonduri ale armatei destinate pentru construcţii şi pentru alte operaţiuni al Departamentului Apărării.

Organizaţia de mediu Sierra Club şi Coaliţia comunităţilor de la graniţa sudică au intentat un proces, obţinând interdicţia la sfârşitul lunii mai. Administraţia Trump a cerut curţii de apel să blocheze ordinul pe perioada cât acest caz este judecat în apel.

În respingerea solicitării administraţiei, Curtea de Apel a precizat că folosirea de fonduri militare „încalcă solicitarea constituţională conform căreia ramura executivă nu poate cheltui bani în absenţa unei alocări din partea Congresului”.

Interesul public „este cel mai bine servit prin respectarea prevederii constituţionale conform căreia puterea de alocare a fondurilor aparţine Congresului”, a explicat instanţa.

Citește și : Trump: Dacă imigranţii ilegali sunt nemulţumiţi de condiţiile de detenţie… pur şi simplu să nu vină