DISTRIBUIȚI
Global News

Prim-ministrul canadian Justin Trudeau a declarat marți că țara sa nu va face niciun compromis în cadrul negocierilor cu Statele Unite privind amendamentele cheie ale Acordului Nord-American de Comerț Liber (NAFTA), relatează Reuters, potrivit mediafax.

Oficialii din Statele Unite și Canada se vor întâlni miercuri în Washington pentru a negocia prevederile cheie ale acordului, în contextul în care Statele Unite pun presiune pe Canada pentru o încheiere rapidă a acordului.


Citeşte şi: Donald Trump vrea ca toată lumea să pună o presiune maximă pe Iran

„Sunt mai multe lucruri pe care trebuie neapărat să le renegociem în NAFTA”, a declarat Justin Trudeau.

„Pentru Canada, lipsa unui acord NAFTA este mai bună decât un acord prost NAFTA. Vom susține acest lucru”, a adăugat prim-ministrul.

Președintele american Donald Trump, care a semnat acordul cu Mexic săptămâna trecută, a amenințat că va impune sancțiuni Canadei sau că o va exclude din acord dacă încheierea acestuia nu va fi un proces rapid.

Justin Trudeau a insistat că dorește păstrarea Capitolului 19, pe care Statele Unite vor să îl excludă.

„Nu vom semna un acord care nu este bun pentru canadieni, și ca să fiu sincer, lipsa Capitolului 19, care asigură respectarea regulilor, este un lucru foarte rău pentru Canada”, a declarat prim-ministrul.

Citeşte şi: Emisari ai Seulului au ajuns la Phenian

Sâmbătă, Donald Trump a transmis printr-un mesaj postat pe Twitter că există posibilitatea excluderii Canadei din NAFTA, dacă nu va fi făcută o înțelegere corectă pentru Statele Unite, după decenii întregi de abuz.

„NAFTA a fost una dintre cele mai proaste înțelegeri comerciale făcute vreodată. Statele Unite a pierdut mii de afaceri și milioane de locuri de muncă. Ne-a fost mult mai bine înainte de NAFTA – nu ar fi trebuit să o semnăm niciodată”, a mai precizat președintele american.

„Vom face o nouă înțelegere sau ne vom reîntoarce la situația de dinainte de NAFTA”, a adăugat Donald Trump.

NAFTA a intrat în vigoare pe 1 ianuarie 1994, unul dintre obiectivele principale ale tratatului fiind eliminarea graduală a tuturor taxelor vamale dintre statele semnatare.