DISTRIBUIȚI
Bloomberg.com

Premierul Canadei, Justin Trudeau, vrea ca protestele să fie înăbuşite. Poliţia a efectuat 170 de arestări şi a ridicat 53 de vehicule de când au început eforturile de a reprima protestul, vineri dimineaţă, după ce premierul Justin Trudeau a fost nevoit să invoce puterile pentru situaţii de urgență, informează mediafax.

Poliţiştii canadieni fac eforturi pentru a elibera capitala de demonstranţii care au paralizat-o, după ce au parcat camioanele pe străzi timp de mai bine de trei săptămâni pentru a protesta față de restricţiile impuse în pandemie.


Citește și : Casa Albă: Rusia poate lansa oricând un atac asupra Ucrainei

Sâmbătă, poliţia a folosit spray-uri cu piper şi grenade paralizante pentru a-i îndepărta pe protestatarii duri care au rămas, eliberând cea mai mare parte a zonei din faţa parlamentului şi de lângă biroul premierului. Unii dintre cei arestaţi sâmbătă purtau veste antiglonţ şi aveau grenade fumigene în genţi şi în vehicule, a declarat poliţia.

„Această operaţiune continuă să avanseze. Nu s-a încheiat şi va mai dura ceva timp până când ne vom atinge obiectivele”, a declarat sâmbătă şeful interimar al poliţiei din Ottawa, Steve Bell.

Protestele au pornit de la opoziţia camionagiilor de a se vaccina pentru a putea trece frontiera dintre Canada şi Statele Unite, dar blocajul s-a transformat treptat într-o demonstraţie antiguvernamentală şi împotriva premierului Justin Trudeau

Citește și : Stoltenberg reiterează sprijinul NATO pentru Ucraina în faţa unei agresiuni din partea Rusiei

Trudeau a invocat luni noi puteri pentru situaţii de urgenţă pentru a da guvernului său o autoritate mai largă de a opri protestele, inclusiv puteri extinse de a îngheţa conturile celor suspectaţi de susţinerea blocajelor, fără a obţine un ordin judecătoresc.