DISTRIBUIȚI
AFP

Premierul Canadei, Justin Trudeau, nu va participa la o întâlnire cu preşedintele american Donald Trump şi cu preşedintele mexican Andres Manuel Lopez Obrador, prevăzută pentru miercuri şi joi la Washington, a anunţat luni biroul şefului executivului canadian, potrivit dpa şi AFP, transmite și agerpres.

Reuniunea tripartită urma să marcheze lansarea noului acord comercial nord-american, SUA-Mexic-Canada (UMSCA), care înlocuieşte Acordul de comerţ liber nord-american (NAFTA).


Citește și: Bolsonaro se simte rău! Președintele brazilian a fost testat pentru COVID-19

În schimb, Trudeau va lua parte miercuri şi joi la o reuniune a cabinetului său şi la o şedinţă parlamentară.

Înainte de anunţul neparticipării sale, premierul canadian s-a arătat sceptic în legătură cu întâlnirea de la Washington. ”Evident, suntem îngrijoraţi cu privire la chestiunea tarifelor pe aluminiu şi oţel pe care americanii au vehiculat-o recent”, a spus el.

”De asemenea, suntem îngrijoraţi de situaţia medicală şi realitatea legată de COVID-19 care afectează ţările noastre”, a adăugat Justin Trudeau.

Citește și: CUTREMUR puternic în Indonezia

Pentru a ţine sub control răspândirea noului coronavirus, Canada a extins recent, până la 21 iulie, măsura închiderii frontierei sale cu SUA.

USMCA a fost o victorie importantă pentru Trump în domeniul comercial, întrucât liderul de la Casa Albă a anunţat încă de la preluarea mandatului că doreşte înlocuirea NAFTA, acord considerat desuet.