DISTRIBUIȚI
Politico

Prim-ministrul Canadei, Justin Trudeau, şi-a exprimat marţi stupefacţia şi a promis că va verifica atribuirea unui contract unei companii având legături cu China pentru furnizarea şi întreţinerea echipamentului radio al poliţiei federale canadiene, informează miercuri AFP, potrivit agerpres.

Contractul în valoare de o jumătate de milion de dolari canadieni pentru un sistem menit să securizeze comunicaţiile radio terestre ale poliţiei canadiene a fost atribuit, potrivit informaţiilor Radio-Canada, în octombrie 2021 companiei Sinclair Technologies, cu sediul în Canada, dar controlată din 2017 de societatea chineză Hytera Communications.


Citește și :  Zelenski, desemnat ‘Persoana Anului 2022’ de revista americană Time

Hytera Communications este deţinută în parte de guvernul chinez şi produsele sale sunt interzise spre vânzare în SUA, ceea ce explică îngrijorările Canadei în ceea ce priveşte un potenţial acces al Chinei la comunicaţiile poliţiei canadiene, într-un context de tensiuni între cele două ţări.

„Găsesc acest lucru deranjant”, a spus Justin Trudeau în timpul unei conferinţe de presă în marja unui summit al ONU asupra biodiversităţii, prezidat de China, dar care are loc la Montreal din cauza politicii „zero COVID” a Beijingului.

Agenţiile de securitate canadiene au atenţionat împotriva „ingerinţelor străine în instituţiile şi structurile noastre”, a subliniat prim-ministrul canadian. Aceasta nu îi împiedică pe responsabilii canadieni să „semneze contracte al căror nivel de securitate este suspect pentru operaţiunile noastre şi securitatea naţională a instituţiilor noastre, precum poliţia federală a Canadei”, a continuat Trudeau. „Vom urmări acest dosar”, a insistat premierul canadian, care a promis că va garanta că tehnologiile de comunicare utilizate de guvern şi de agenţiile sale vor fi securizate.

Agenţia americană de reglementare în domeniul telecomunicaţiilor, care consideră Hytera o ameninţare la adresa securităţii naţionale a SUA, a interzis în noiembrie vânzarea noilor produse ale acesteia pe piaţa americană, precum şi ale companiei Huawei.

Citește și : Putin crede că riscul de război nuclear creşte, dar asigură că Rusia nu va folosi prima arma atomică

De asemenea, compania Hytera este urmărită în SUA de concurentul său american Motorola, care o acuză de spionaj industrial, acuzaţie respinsă de Hytera.

Reprezentanţii pieţelor publice federale au declarat pentru Radio-Canada că securitatea naţională nu a fost luată în considerare atunci când a fost atribuit contractul, în timp ce poliţia canadiană şi-a exprimat încrederea că sistemul, care este în curs de instalare, va fi securizat.