DISTRIBUIȚI
Sözcü Gazetesi

Jurnalistul german Deniz Yucel, încarcerat în Turcia de peste 10 luni fără a fi inculpat, a acuzat Ankara că îl ţine ostatic, informează vineri dpa, potrivit agerpres.

Într-o declaraţie scrisă obţinută de agenţia germană de presă de la avocaţii lui Yucel, jurnalistul a luat act de remarcile făcute în această săptămână de ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu.


Citeşte şi: Din ce în ce mai puţini nord-coreeni reuşesc să fugă din ţară. S-a ajuns la un prag istoric

„Nu sunt foarte mulţumit că actul de acuzare încă nu există. Dar nu putem decât să încurajăm sistemul judiciar să accelereze procesul. Am făcut deja acest lucru”, a declarat Cavusoglu pentru dpa într-un interviu de Anul Nou.

Yucel, corespondent al ziarului german Die Welt, a răspuns cu sarcasm, recomandându-i ministrului să nu fie nefericit din cauza lui şi să se obişnuiască, asemenea lui, cu ideea de a fi „ţinut ostatic mai mult de un an”.

Jurnalistul încarcerat a răspuns de asemenea la afirmaţiile lui Cavusoglu potrivit căruia acuzaţiile împotriva sa – că lucrează fără acreditări de presă guvernamentale – sunt grave. El a subliniat că a fost prezent la o conferinţă de presă în 2015 ţinută de Cavusoglu şi omologul său german, Frank-Walter
Steinmeier.

Yucel a promis de asemenea să nu respecte o nouă ordonanţă de urgenţă care cere ca suspecţii de terorism sau participanţi la puci să apară în instanţă îmbrăcaţi în haine de culoare maro sau gri. Această „uniformă nu mi se potriveşte”, a afirmat el.

Citeşte şi: Cine este Michael Wolff, autorul care a provocat ‘focul şi furia’ lui Trump?

Yucel este unul dintre cei peste 165 de lucrători în mass-media aflaţi în prezent în închisoare în Turcia.

Relaţiile dintre Berlin şi Ankara sunt tensionate, dar înainte de vizita sa în Germania în acest weekend, pentru a se întâlni cu ministrul german de externe Sigmar Gabriel, Cavusoglu a indicat că Turcia este interesată în normalizarea acestora. Berlinul insistă că acest lucru nu se va întâmpla cât timp Yucel rămâne în închisoare fără a fi inculpat.