DISTRIBUIȚI
afp

Un cunoscut jurnalist afgan, Yama Siawush, a fost ucis sâmbătă la Kabul într-un atentat cu bombă care a făcut alte două victime, a confirmat poliţia afgană, transmite dpa, potrivit agerpres.

Conform purtătorului de cuvânt al poliţiei din Kabul, Ferdaws Farmarz, o bombă magnetică plasată pe un vehicul a explodat într-un district din capitală, omorând trei civili, printre care şi jurnalistul Yama Siawush.


Citește și : Trump va contesta rezultatele scrutinului prezidenţial: ‘Nu voi renunţa niciodată la lupta pentru voi şi pentru naţiunea noastră’

Postul local de televiziune TOLOnews, pentru care a lucrat jurnalistul, a confirmat decesul acestuia, citând membri ai familiei.

Moartea lui Siawus a declanşat reacţii de revoltă pe reţelele sociale afgane, mulţi activişti şi jurnalişti condamnând atentatul.

În cariera sa, Siawush a prezentat buletine de ştiri şi a moderat emisiuni politice precum ‘Fara Khabar’ (‘Dincolo de ştiri)’ la TOLOnews. El era cunoscut pentru întrebările dure puse invitaţilor şi pentru criticarea corupţiei şi altor nereguli ale guvernului.

Atentatul nu a fost revendicat deocamdată.

Citește și : Biden îi cheamă pe americani ‘să se unească’: ‘Vom câştiga aceste alegeri!’

Afganistanul este una din ţările cele mai periculoase pentru jurnalişti. Potrivit unei organizaţii de sprijin al media locale (NAI), cel puţin zece jurnalişti şi alţi angajaţi media au fost ucişi în 2019.

Cel mai negru an din acest punct de vedere a fost 2018, când 20 de reporteri şi alţi angajaţi de presă au fost ucişi în diferite incidente violente în Afganistan.