DISTRIBUIȚI

Mai multe asociaţii şi sindicate ale jurnaliştilor au denunţat marţi un proiect de lege care incriminează „dezinformarea” ca pe o tentativă de cenzură din partea guvernului turc, în contextul în care parlamentul ar urma să înceapă marţi să examineze textul, relatează AFP, potrivit agerpres.   

„Nu legii cenzurii”, „Presa liberă este o condiţie pentru democraţie”, sunt doar câteva dintre mesajele de pe pancartele agitate de câteva zeci de jurnalişti care purtau măşti negre pentru a protesta împotriva proiectului de lege şi care s-au adunat marţi în faţa parlamentului turc la Ankara.


Citește și : Borisov va încerca să formeze o coaliţie de guvernare în Bulgaria, chiar dacă nu va deveni prim-ministru

„Dacă acest proiect trece aşa cum este, libertatea presei şi a expresiei va fi asediată în Turcia”, s-a alarmat Kemal Aktas, preşedinte al asociaţiei reporterilor de la parlament cu prilejul manifestaţiei.

Textul prevede pedepsirea cu unul până la trei ani de închisoare a „propagării de informaţii înşelătoare” şi privarea de legitimaţie de presă a jurnaliştilor găsiţi vinovaţi de acest delict.

Depusă la parlament de deputaţi ai partidului la putere (AKP) la sfârşitul lui mai, textul a fost adoptat în septembrie de două comisii parlamentare.

Opoziţia a încercat în zadar să se opună, dar cu o majoritate de 334 de locuri din 581 în parlament pentru AKP şi aliaţii săi, textul nu riscă să fie respins.

Citește și : SUA şi Coreea de Sud au executat ‘un exerciţiu cu lovituri de precizie’ după tirul cu rachetă nord-coreean

Cu mai puţin de un an înainte de alegerile prezidenţiale şi legislative prevăzute în iunie 2023, şeful statului turc Recep Tayyip Erdogan încearcă să exercite mai mult control asupra presei şi reţelelor sociale, estimează observatorii.

ONG-urile denunţă cu regularitate erodarea libertăţii presei în Turcia, care se află pe locul 149 din 180 în clasamentul pe 2022 al libertăţii presei publicat de Reporters sans frontieres (RSF).