DISTRIBUIȚI
Sputnik International

Insula greacă Lesbos, din estul Mării Egee, a fost privată joi de presa locală ca urmare a unei greve a jurnaliştilor faţă de violenţele extremei drepte contra lor, pe fondul tensiunilor alimentate de prezenţa în insulă a peste 10.000 de migranţi, transmite AFP, conform agerpres.

Greva de 24 de ore survine în contextul în care un bărbat urma să fie judecat joi pentru ‘defăimare’ şi ‘injurii’, în urma unei plângeri depuse de o jurnalistă pe care el a jignit-o pe reţelele de socializare online.


Citește și : Premierul britanic Theresa May va prezida o reuniune specială consacrată analizării şanselor unui acord privind Brexit-ul

Tribunalul din Mytilene, capitala insulei Lesbos, a decis în cele din urmă suspendarea audierilor până la 22 ianuarie, după un recurs al acuzatului, care a invocat motive de sănătate.

Reclamanta, Anthi Pazianou, al cărei caz a fost sesizat Consiliului Europei, a denunţat un atac contra unei fete de nouă ani.

Pazianou, care lucrează pentru mai multe media, printre care AFP, şi alţi colegi din insula Lesbos relatează deja de peste un an despre cazurile de hărţuire şi violenţe.

În apelul la grevă, sindicatul local al jurnaliştilor denunţă ‘condiţiile periculoase în care aceştia îşi fac munca jurnalistică în Lesbos şi ameninţările venite din partea unor elemente extremiste pentru a impune o cenzură’.

Citește și : Parlamentul European, favorabil ridicării vizelor pentru locuitorii din Kosovo

Pe insula Lesbos trăiesc circa 90.000 de localnici, la care se adaugă puţin peste 10.000 de migranţi. Dintre aceştia din urmă, peste 8.000 se află în tabăra de la Moria, a cărei capacitate este de numai 3.100 de locuri. Condiţiile precare în care stau aceşti migranţi au fost denunţate inclusiv de Înaltul Comisariat al ONU pentru Refugiaţi.