DISTRIBUIȚI

Cei trei jurnalişti ruşi ucişi în Republica Centrafricană anchetau prezenţa societăţii paramilitare ruse Wagner în această ţară, unde Rusia a desfăşurat instructori militari, a indicat miercuri organizaţia cu care ei colaborau, informează AFP, potrivit agerpres.

Cunoscutul reporter de război Ohran Djemal, documentaristul Aleksandr Rastorguiev şi cameramanul Kirill Radcenko au fost asasinaţi în noaptea de luni spre marţi în apropiere de Sibut de către bărbaţi înarmaţi, în centrul Republicii Centrafricane, conform unor surse centrafricane şi ruse.


Citeşte şi: Un avion cu 100 de oameni la bord S-A PRĂBUŞIT în Mexic – VIDEO

Ei colaborau cu Centrul de gestionare a investigaţiilor, un proiect lansat de fostul oligarh Mihail Hodorkovski, care trăieşte în prezent în Occident în exil.

Cei trei ‘s-au îmbarcat într-un avion la 27 iulie pentru Republica Centrafricană pentru filmări despre activităţile societăţii militare private Wagner în această ţară’ , explică respectivul centru pe pagina sa de Facebook.

Grupul Wagner a fost creat de fostul ofiţer GRU (Serviciul de informaţii al armatei ruse) Dmitri Utkin, dar numele său este asociat de mass-media ruse cu omul de afaceri Evgheni Prigojin, aşa-numitul bucătar al lui Vladimir Putin.

Fără o existenţă legală – societăţile militare private sunt interzise în Rusia – acest grup a activat din iunie 2014 în luptele din estul Ucrainei de partea separatiştilor proruşi, conform media şi serviciilor de informaţii ucrainene.

Prezenţa sa a fost detectată şi în Siria, unde activează în paralel cu armata rusă, care intervine din septembrie 2015 în sprijinul forţelor lui Bashar al-Assad.

Potrivit experţilor care au investigat acest subiect, Wagner, compus din câteva mii de mercenari, ar fi jucat un rol major în operaţiunile ruse din estul Siriei şi în recucerirea oraşului antic Palmira. Dar aceştia acţionează, spre deosebire de armata rusă, în beneficiul unor interese private.

Grupul s-a aflat în centrul atenţiei în februarie când Washingtonul a anunţat uciderea a cel puţin 100 de combatanţi proregim în regiunea Deir Ezzor, ca ripostă la atacul lor asupra cartierului general al militanţilor kurzi şi arabi sirieni, sprijiniţi de SUA.

După mai multe zile de tăcere, Moscova a recunoscut moartea a cinci dintre cetăţenii săi în aceste atacuri şi ‘zeci’ de răniţi, precizând că toţi se aflau în Siria din iniţiativă proprie.

Printre bilanţurile diferite care au circulat în presă, unele consemnau 200 de morţi.
ladimir
Conform presei, organizaţia este finanţată de Evgheni Prigojin, un om de afaceri apropiat de preşedintele Vladimir Putin, care a făcut o avere din restaurare, înainte de a încheia numeroase contracte cu armata şi administraţia rusă.

Prigojin este inculpat de justiţia americană, care îl suspectează că se află în spatele ‘uzinei de trolli’, la originea mesajelor virale pe internet în favoarea lui Donald Trump în campania prezidenţială din 2016.

Citeşte şi: Trump s-a răzgândit în privinţa Chinei şi măreşte taxa pe importuri

La canalul de televiziune independent Dojd, redactorul şef adjunct al Centrului de gestiune a investigaţiilor, Anastasia Gorşkova, a declarat că cei trei jurnalişti ruşi au fost ucişi după ce au încercat să ajungă duminică la o bază unde s-ar fi aflat mercenari ai grupului Wagner.

Accesul le-a fost interzis pe motiv că ei nu deţineau o acreditare din partea Ministerului Apărării local, a adăugat ea, precizând că au fost asistaţi în organizarea călătoriei de către un ‘consultant’ al misiunii Naţiunilor Unite.

Potrivit purtătoarei de cuvânt a diplomaţiei ruse Maria Zaharova, cei trei nu au informat autorităţile ruse despre prezenţa lor în Republica Centrafricană. ‘Această călătorie a fost declarată turistică’, a adăugat ea pe canalul Rossia 24.

De la începutul anului 2018, Rusia a desfăşurat militari în Republica Centrafricană, a livrat arme armatei naţionale şi a asigurat securitatea preşedintelui Faustin-Arhanghel Touadera, al cărui consilier de securitate este un rus.

Moscova a reuşit să obţină o exceptare pentru a vinde arme guvernului african centrafrican.

Oficial, programul rus vizează întărirea unei armate în mare dificultate într-o ţară unde cea mai mare parte a teritoriului este controlată de către grupări armate.