DISTRIBUIȚI
pixabay

Jurnaliştii palestinieni şi arabi au condamnat luni şase jurnalişti arabi care participă la o vizită în Israel în această săptămână, informează DPA, potrivit agerpres.

Ministerul israelian de Externe a emis duminică un comunicat în care anunţă că va găzdui o delegaţie de figuri ale mass-media arabe inclusiv, pentru prima dată, participanţi din Irak şi Arabia Saudită.


Citeşte şi: Anunţul lui Mike Pompeo: ‘Rămâneţi la voi acasă!’

Uniunea Jurnaliştilor Palestinieni, care este membră a Asociaţiei Jurnaliştilor din Orientul Mijlociu, a difuzat luni un comunicat condamnând puternic vizita.

„Federaţia jurnaliştilor arabi condamnă puternic vizita acestor jurnalişti (…) care contrazice şi încalcă legea de bază a
federaţiei”, se arată în comunicat, subliniind că organizaţia respinge „toate tipurile şi modurile de normalizare cu inamicul sionist”.

Potrivit comunicatului, cei şase jurnalişti arabi sunt din Arabia Saudită, Irak, Emiratele Arabe Unite şi Bahrein.

Comunicatul adaugă că conflictul dintre arabi şi israelieni nu se va termina până când nu se va pune capăt ocupaţiei israeliene a teritoriilor palestiniene şi arabe.

Jurnaliştii au vizitat deja memorialul victimelor Holocaustului Yad Vashem, parlamentul israelian şi locurile sfinte din Ierusalim, a declarat un purtător de cuvânt al Ministerului de Externe.

Ei urmează de asemenea să se întâlnească cu parlamentari şi personalităţi academice.

Citeşte şi: ‘Slujitorul poporului’ câştigă alegerile parlamentare din Ucraina

Ministerul a declarat că vizita are „scopul de a expune jurnaliştilor – dintre care unii vin din ţări ce nu au relaţii diplomatice cu Israelul – poziţiile israeliene privind chestiuni diplomatice şi geopolitice”.

Israelul nu are relaţii diplomatice cu Irakul sau Arabia Saudită. Prim-ministrul israelian Benjamin Netanyahu a declarat în repetate rânduri că „în spatele scenei” există o apropiere crescândă între Israel şi mai multe state arabe.