DISTRIBUIȚI
Jerusalem Post

Conturile de WhatsApp a numeroşi jurnalişti palestinieni au fost blocate în ultimele zile, în urma războiului dintre Israel şi Hamas, mişcare islamistă la putere în Fâşia Gaza, au anunţat pentru AFP reporteri şi organizaţii locale, potrivit agerpres.

La scurt timp după anunţarea unui armistiţiu între Israel şi Hamas, în noaptea de joi spre vineri, după 11 zile de război, doi jurnalişti de la biroul AFP în Gaza au primit în arabă o notificare de la WhatsApp în care erau informaţi de blocarea conturilor lor.


Citeşte şi: Australia îşi ÎNCHIDE ambasada din Afganistan

Alţi jurnalişti palestinieni din Cisiordania, din Ierusalim şi din Fâşia Gaza au confirmat de asemenea pentru AFP că le-au fost blocate conturile, inclusiv o echipă o postului qatariot Al-Jazeera, care a precizat totuşi că şi-a recuperat conturile blocate după ce s-a plâns de acest lucru la Facebook, care deţine WhatsApp.

Potrivit lui Tahseen al-Astall, vicepreşedintele Sindicatului Jurnaliştilor Palestinieni, „în jur de 100 de jurnalişti” din Fâşia Gaza şi-au văzut conturile de WhatsApp suspendate în ultimele zile.

Comunicatele Hamas, mişcare considerată teroristă de Israel, SUA şi Uniunea Europeană, circulă adesea printre jurnalişti pe grupuri de WhatsApp.

Citeşte şi: Garda Naţională PLEACĂ de Capitoliu

Aceste cazuri nu sunt unele izolate, notează France Presse. Centrul arab pentru evoluţia mass-media sociale, un ONG numit şi 7amleh, a documentat 500 de „încălcări ale drepturilor digitale ale palestinienilor”, între 6 şi 19 mai, în timpul manifestaţiilor violente din Ierusalimul de Est, cu o zi înainte de anunţarea armistiţiului între Israel şi Hamas.

Războiul-fulger dintre Hamas şi Israel s-a soldat cu 252 de morţi în Fâşia Gaza, dintre care 66 de copii şi numeroşi combatanţi, potrivit autorităţilor locale, şi 12 morţi în Israel, inclusiv un copil, o adolescentă şi un soldat.