DISTRIBUIȚI

Un înalt funcţionar din cadrul Ministerului de Finanţe al Japoniei, acuzat că a hărţuit sexual jurnaliste, a negat luni orice comportament deplasat, în timp ce ministerul a anunţat că declanşează o anchetă asupra acestui caz, informează AFP, potrivit agerpres.

Săptămânalul Shukan Shincho a informat săptămâna trecută că mai multe femei jurnaliste îl acuză pe ministrul-adjunct administrativ al finanţelor, Junichi Fukuda, că le-a hărţuit. Săptămânalul a dat publicităţii o înregistrare a ceea ce el susţine că sunt cuvinte adresate de cel vizat unei jurnaliste, într-un bar.


Citeşte şi: James Comey ‘îl desfiinţează’ pe Trump: ‘Este INAPT moral să fie preşedintele SUA’

„Nu am avut niciodată o asemenea conversaţie cu o jurnalistă”, a răspuns luni, într-un comunicat, Junichi Fukuda. „Mă întâlnesc din când în când cu jurnalişti bărbaţi şi femei după orele de lucru, însă nu am avut niciun schimb cu nicio femeie jurnalistă asemeni celui citat de revistă”, a spus el.

Săptămânalul relatează că mai multe alte femei jurnaliste au declarat că au fost hărţuite de acest înalt funcţionar. „Dezmint că am spus cuvinte care ar putea fi calificate drept hărţuire sexuală şi care ar fi putut ofensa femei jurnaliste”, a insistat luni Junichi Fukuda. El a precizat că nu are nicio intenţie de a demisiona şi a adăugat că va da în judecată publicaţia pentru defăimare.

Săptămânalul Shukan Shincho a asigurat AFP că articolul său este „în totalitate bazat pe fapte”.

Ministerul de Finanţe al Japoniei a anunţat la rândul său că a cerut ca jurişti independenţi să ancheteze pe marginea acestui caz, cerându-le femeilor vizate „să coopereze în cadrul acestei anchete”.

Citeşte şi: Două avioane s-au ciocnit în aer; ambii piloţi au murit

Săptămâna trecută, ministrul nipon de finanţe, Taro Aso, a părut iniţial că minimizează acuzaţiile, afirmând că a lansat „un avertisment verbal” înaltului funcţionar în legătură cu privire la conduita lui şi estimând că subalternul său s-a arătat „suficient de spăşit”. Mai târziu, însă, el a declarat că Fukuda va fi demis dacă acuzaţiile se vor adeveri.

Aceste acuzaţii intervin în condiţiile în care guvernul nipon se confruntă cu un dublu scandal de favoritism care a zdruncinat în mod serios cota de popularitate până acum crescută a premierului Shinzo Abe şi a suscitat îndemnuri ale opoziţiei la demisia lui Abe şi Aso.

Japonia este una dintre ţările marcate de un sexism profund ancorat şi în care reprezentarea femeilor în politică este printre cele mai scăzute din lume.