DISTRIBUIȚI

Autorităţile separatiste proruse din estul Ucrainei au anunţat marţi că au condamnat la 15 ani de închisoare pentru „extremism” şi „spionaj” în favoarea Kievului un jurnalist ucrainean care colabora şi cu o instituţie de presă americană, informează AFP, potrivit agerpres.

Stanislav Aseiev, 30 de ani, a lucrat ca reporter pentru serviciul ucrainean Radio Free Europe/Radio Liberty (RFE/RL), finanţat de SUA. Această organizaţie a denunţat imediat condamnarea şi a cerut eliberarea lui „imediată”.


Citește și : Boris Johnson amenință cu alegeri anticipate dacă Parlamentul britanic nu aprobă acordul Brexit

„Stanislav este un jurnalist, el nu încerca decât să sporească sensibilizarea faţă de situaţia din estul Ucrainei”, a subliniat într-un comunicat preşedintele RFE/RL, Jamie Fly.

Tânărul jurnalist a dispărut în 2017 în timp ce realiza un reportaj în autoproclamata Republică Populară Doneţk (DNR). După mai multe săptămâni de tăcere, autorităţile separatiste au recunoscut arestarea lui. Avându-şi baza în Doneţk şi lucrând pentru numeroase publicaţii ucrainene, el a folosit adesea pseudonime, precum cel de Stanislav Vasin, din motive de securitate.

În august, „Curtea Supremă a DNR” l-a declarat vinovat de „spionaj” şi de organizarea unei „comunităţi extremiste”, a anunţat marţi agenţia separatistă DAN, fără a preciza de ce condamnarea lui a fost dezvăluită abia la sfârşitul lui octombrie.

În afară de pedeapsa de 15 ani de închisoare, lui Stanislav Aseiev i s-a „interzis să desfăşoare activităţi jurnalistice timp de doi ani şi şase luni”, precizează agenţia. Potrivit acesteia, Aseiev „transmitea” serviciilor de securitate ucrainene informaţii cu privire la localizarea miliţiilor separatiste.

Citește și : Quim Torra îndeamnă Madridul să înceapă negocieri fără condiţii cu privire la autodeterminarea Cataloniei

Ucraina este de cinci ani scena unui război cu separatiştii proruşi, război care s-a soldat cu aproape 13.000 de morţi. În pofida reducerii considerabile a nivelului de violenţe după încheierea acordurilor de pace din 2015, procesul de reglementare politică a conflictului de află într-un punct mort.