DISTRIBUIȚI

Mali se retrage din forţa militară multinaţională din regiunea Sahel din Africa de Vest care luptă împotriva unei insurgenţe islamiste, a anunţat duminică junta militară de la Bamako într-un comunicat, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Forţa G5 Sahel, care include trupe din Niger, Ciad, Burkina Faso şi Mauritania, a fost înfiinţată în 2017 pentru a contracara jihadiştii care au „măturat” regiunea în ultimii ani provocând uciderea a mii de persoane şi forţând milioane de oameni să îşi părăsească locuinţele. A fost afectată însă de lipsa de finanţare şi a întâmpinat dificultăţi în a reduce violenţa.


Citește și : Consiliul de Securitate al ONU ‘condamnă’ cu fermitate uciderea jurnalistei americano-palestiniene Shireen Abu Akleh

Declaraţia juntei militare de la Bamako, care l-a înlăturat pe fostul preşedinte Ibrahim Boubacar Keita şi a preluat puterea printr-o lovitură de stat în 2020, a acuzat lipsa de progres în lupta împotriva islamiştilor şi eşecul organizării recente de întâlniri în Mali.

Citește și : Consiliul de Securitate al ONU ‘condamnă’ cu fermitate uciderea jurnalistei americano-palestiniene Shireen Abu Akleh

Această decizie izolează şi mai mult Mali, ţară supusă unor sancţiuni din partea blocului politic regional al Africii de Vest care au afectat locurile de muncă şi industria.