DISTRIBUIȚI
Malian soldiers parade as they arrive by military vehicle at Independence Square in Bamako on August 18, 2020, after rebel troops seized Malian President Ibrahim Boubacar Keita and Prime Minister Boubou Cisse in a dramatic escalation of a months-long crisis. - Neighbouring states in West Africa, along with France, the European Union and the African Union, condemned the sudden mutiny and warned against any unconstitutional change of power in the fragile country. (Photo by STRINGER / AFP) (Photo by STRINGER/AFP via Getty Images)

Junta militară din Mali, sub presiune pentru a dezvălui planul de revenire la un guvern civil, s-a angajat sâmbătă la o tranziţie într-un termen de 18 luni, relatează AFP, potrivit agerpres

Un grup de ofiţeri superiori l-a răsturnat de la putere, la 18 august, pe preşedintele Ibrahim Boubacar Keita, în funcţie din 2013 şi slăbit de mai multe luni de contestare în faţa gravelor probleme de insecuritate, de criză economică şi instituţională cu care se confruntă ţara, dar şi de corupţie reproşată întregii clase politice.


Citește și : Medicul lui Berlusconi: Dacă s-ar fi infectat în timpul crizei sanitare, nu ar fi supravieţuit

Experţi desemnaţi de juntă au adoptat o „cartă” de tranziţie la finalul a trei zile de discuţii la Bamako între personalităţi politice, societatea civilă şi militari.

Această „cartă” nu a fost dată publicităţii deocamdată, dar documentul în discuţie sâmbătă prevedea o perioadă de tranziţie de 18 luni, condusă de un preşedinte desemnat de un comitet stabilit de juntă, potrivit corespondenţilor AFP.

„Ne luăm angajamentul în faţa voastră să depunem tot efortul în punerea în aplicare a acestor rezoluţii în interesul exclusiv al poporului malian”, a declarat şeful juntei, colonelul Assimi Goita, la încheierea „zilelor de consultare naţională”.

„Solicităm şi sperăm să obţinem sprijinul şi ajutorul comunităţii internaţionale în aplicarea corectă a cartei şi a foii de parcurs a tranziţiei”, a adăugat el.

Citește și : 53 de şcoli din Spania, infectate doar după prima săptămână de cursuri

Unii parteneri internaţionali ai Republicii Mali, începând cu Comunitatea economică a statelor din Africa de Vest (ECOWAS), au cerut revenirea la puterea civilă în termen de maxim un an, la capătul unei perioade tranziţie conduse de civili.

ECOWAS, care a impus un embargo asupra schimburilor financiare şi comerciale cu Mali, a dat termen juntei până la 15 septembrie să desemneze un preşedinte şi un premier civil de tranziţie.