DISTRIBUIȚI
Ansamed

Uniunea Europeană trebuie să îşi intensifice acţiunile pentru expulzarea imigranţilor care nu se califică la statutul de refugiaţi, a declarat miercuri preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, care a adăugat că blocul comunitar va propune până la sfârşitul lunii o nouă politică privind expulzarea imigranţilor, transmit Reuters şi DPA, conform agerpres.

În discursul său privind starea Uniunii, susţinut în plenul Parlamentului European la Strasbourg, Juncker a lăudat de asemenea Italia pentru ‘perseverenţa şi generozitatea’ de care a dat dovadă în gestionarea crizei imigranţilor. „Italia a salvat onoarea Europei”, a spus el.


Preşedintele Comisiei Europene a mai afirmat că sunt de ‘absolută necesitate’ mijloace pentru o migraţie legală spre UE, precizând că Bruxellesul va lucra pentru găsirea mai multor posibilităţi în acest sens.

Citeşte şi: Jean-Claude Juncker anunţă: România trebuie să intre rapid în Schengen

„Migraţia ilegală se va opri numai atunci când imigranţii au o altă opţiune decât cea de a se aventura în călătorii periculoase”, a declarat Juncker.

El a mai subliniat că „Europa este un continent care îmbătrâneşte’, astfel că ţările membre sunt nevoite să accepte mai mulţi imigranţi.

Juncker a atras de asemenea atenţia că statele membre ale blocului comunitar trebuie să respecte deciziile instanţelor UE, făcând referire la refuzul Ungariei de a primi refugiaţi.

Ungaria a contestat la Curtea de Justiţie a Uniunii Europene (CJUE) schema obligatorie de cote care urmăreşte să redistribuie între statele membre 120.000 de refugiaţi din Italia şi Grecia, pentru a mai reduce povara migraţiei de pe umerii celor două ţări. Însă CJUE a respins săptămâna trecută contestaţia Ungariei, menţinând schema blocului comunitar.