DISTRIBUIȚI

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a propus miercuri comasarea funcţiei sale cu cea a lui , preşedintele Consiliului European, organism ce îi reuneşte pe cei 28 de lideri din cadrul Uniunii Europene, relatează AFP, conform agerpres.

„Eficienţa europeană ar putea câştiga forţă dacă am putea comasa preşedinţia Comisiei Europene cu cea a Consiliului European”, a declarat Juncker în discursul său privind starea Uniunii, susţinut în plenul Parlamentului European la Strasbourg.


„Peisajul european ar fi mai lizibil şi mai uşor de înţeles dacă nava europeană ar fi condusă de un singur căpitan. Faptul de a avea un singur preşedinte ar reflecta mai bine adevărata natură a Uniunii Europene, deopotrivă ca uniune a statelor şi ca uniune a cetăţenilor”, a adăugat el.

Citeşte şi: Jean-Claude Juncker anunţă: România trebuie să intre rapid în Schengen

Preşedintele Consiliului European, ales cu o majoritate calificată pentru un mandat de doi ani şi jumătate de către şefii de stat şi de guvern europeni, pregăteşte şi prezidează summiturile europene. De asemenea, el are rolul de a reprezenta UE în afacerile internaţionale.

Funcţia, exercitată anterior, prin rotaţie, de către şefii de stat, a devenit oficială şi permanentă la intrarea în vigoare a Tratatului de la Lisabona în 2009.

De asemenea, numit de către liderii statelor membre, cu aprobarea Parlamentului European, preşedintele Comisiei Europene defineşte orientările politice ale organismului pe care îl conduce şi le pune în aplicare. El reprezintă, de asemenea, UE pe scena internaţională.

Citeşte şi: Juncker ‘îl trage de urechi’ pe Erdogan: ‘Eliberează jurnaliştii şi nu ne mai insulta!’

Comisia dispune de competenţe largi. Ea poate propune o nouă legislaţie, dar este totodată garantul aplicării dreptului european de către statele membre, ceea ce poate provoca dispute semnificative, cum s-a întâmplat în privinţa solidarităţii în redistribuirea migranţilor (în special cu Ungaria) sau a problemei statului de drept în Polonia.

De asemenea, Comisia are sarcina de a negocia în numele Celor 28 acordurile comerciale ale UE şi este gardianul concurenţei în cadrul Uniunii, ceea ce i-a permis, de exemplu, să impună recent o amendă record de 2,42 de miliarde de euro companiei Google.