DISTRIBUIȚI
afp

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a promis să lupte împotriva oricărui tip de informaţii false în campania pentru viitoarele alegeri europene, care vor avea loc între 23 şi 26 mai, relatează luni AFP, scrie Agerpres.

„Dacă guvernele fac afirmaţii referitoare la UE sau la Comisie care nu corespund realităţii, le vom răspunde”, declară el într-un interviu care va apărea în ediţiile de marţi ale ziarelor din grupul media german Funke. „O voi face eu însumi în săptămânile care vin înainte de alegeri”, a dat el asigurări.


Citește și : ‘Prea devreme’ pentru a spune dacă este posibilă o cooperare cu noul preşedinte ucrainean Zelenski(Kremlin)

Juncker avertizează cu fermitate împotriva oricăror tentative de a manipula alegătorii indecişi, inclusiv cele care provin din statele membre ale Uniunii Europene.

„Am văzut tentative de a influenţa alegerile pentru Parlamentul European prin intermediul manipulărilor, care vin din mai multe locuri, nu numai din exteriorul UE”, avertizează el.

„Statele membre ale Uniunii încearcă şi ele să ducă electoratul într-o anumită direcţie prin informaţii false”, estimează preşedintele executivului european.

„Comisia este gata să combată toate aceste lucruri”, subliniază el.

Prim-ministrul naţionalist ungar Viktor Orban în special l-a luat cu regularitate drept ţintă pe Jean-Claude Juncker.

Alegerile europene sunt între prevăzute să aibă loc între 23 şi 26 mai.

Citește și : Cel puţin persoane şi-au pierdut viaţa în seismul din Filipine

Participarea la scrutinul pentru desemnarea membrilor Parlamentului European scade constant de la primul astfel de scrutin, în 1979. Aceasta a atins un nivel minim de 43% în 2014, când euroscepticii au înregistrat progrese, notează AFP.