DISTRIBUIȚI
Twitter

Nu există niciun „război” între Uniunea Europeană şi Italia, a declarat duminică preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, cu referire la disputa dintre Bruxelles şi Roma în legătură cu planurile mari de cheltuieli pentru 2019, potrivit dpa, scrie Agerpres.

„Am spus foarte clar că nu suntem în război cu Italia. Pentru mine, Italia este o poveste de-o viaţă, pentru că am crescut cu tineri italieni, imigranţi (…) Ti amo Italia (în italiană – ‘Te iubesc, Italia’, n.r.)”, a spus Juncker la Bruxelles.


Citește și : Liderii UE 27 au aprobat acordul cu Marea Britanie privind Brexit-ul

Sâmbătă, Juncker a găzduit o cină cu premierul italian Giuseppe Conte, care a ieşit de la întrevedere exprimându-şi speranţa că va evita sancţiuni din partea UE.

La începutul săptămânii, Comisia Europeană a propus acţionarea Italia în instanţă, ceea ce ar putea duce la amenzi usturătoare, după ce Roma a anunţat o semnificativă creştere a deficitului bugetar pentru 2019, o încălcare a regulilor privind zonei euro privind disciplina bugetară.

Totuşi, nu este clar cum intenţionează Italia să evite sancţiunile, din moment ce Conte a reiterat că principalele capitole ale bugetului nu pot fi rediscutate.

Juncker a spus că cina cu Conte a fost „energică, interesantă”, adăugând că au convenit să rămână „într-un dialog permanent pentru a discuta în vederea diminuării diferenţelor”.

Citește și : Juncker: Este o zi tristă. Plecarea Marii Britanii din UE este „o tragedie”