DISTRIBUIȚI
Worldbulletin

Preşedintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, i-a invitat pe liderii a patru state membre central şi est-europene la o cină, pe 18 octombrie, în încercarea de a reduce tensiunile între acestea şi ţările mai dezvoltate din vestul Europei, transmite miercuri Reuters. 

În scrisoarea de invitaţie, datată 2 octombrie şi adresată liderilor din Polonia, Republica Cehă, Ungaria şi Slovacia, Juncker subliniază ‘importanţa primordială’ a solidarităţii Uniunii Europene, afectată de disputele privind imigraţia şi alte probleme, precum şi de Brexit.


În timp ce Praga şi Bratislava au adoptat uneori un ton mai moderat, Varşovia şi Budapesta au avut constant schimburi de replici tăioase cu Comisia Europeană, dar şi cu Germania şi Franţa, în legătură cu ceea ce blocul comunitar consideră tot mai mult a fi un dispreţ faţă de regulile democratice.

Cina la care vor participa Juncker şi liderii ţărilor din Grupul de la Vişegrad (V4) ar urma să aibă loc la Bruxelles pe 18 octombrie, în ajunul Consiliului European de toamnă, în contextul nevoii de a construi ‘o Europă mai unită, mai puternică şi mai democratică’ în pofida Brexit-ului, potrivit textului scrisorii de invitaţie.

”Cred că apărarea unităţii celor 27 (ţările rămase după Brexit) în acest proces este de o importanţă primordială”, menţionează preşedintele CE.

Statele din Grupul de la Vişegrad, în special Polonia şi Ungaria, s-au opus mecanismului de redistribuire a refugiaţilor între ţările membre ale UE, după valul masiv de migranţi din 2015 şi 2016, majoritatea musulmani proveniţi din Orientul Mijlociu şi Africa.

Alte subiecte care au provocat divergenţe între cele patru ţări din V4 includ reforma normelor privind detaşarea lucrătorilor între statele UE, dosar în care Franţa şi alte ţări vest-europene susţin că sunt victimele concurenţei neloiale din partea companiilor est-europene.

Unele ţări din vestul Europei, în special Italia – cea mai expusă în faţa valului de migranţi dinspre nordul Africii, au sugerat o tăiere a asistenţei financiare generoase de la bugetul UE furnizate ţărilor est-europene, dacă acestea nu dau dovadă de ‘solidaritate’ în problema migraţiei.